Lekka, pożywna i smaczna – sałatka z kolorową fasolą. Super pomysł na posiłek, gdy za oknem pali słońce. To też wygodny posiłek do zapakowania w pudełko, kiedy planujemy lunch w pracy albo podróży.
Sałatka z kolorową fasolą
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– fasola biała – 1 puszka
– fasola czerwona – 1 puszka
– pomidor – 2 sztuki
– ogórek – 1 sztuka
– kapusta pekińska – 1 sztuka
– szczypiorek – 1 pęczek
– jogurt naturalny – 400 ml
– majonez – 4 łyżki
– czosnek suszony – do smaku
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Fasolę osączyć na sicie z płynu.
- Pomidora umyć i pokroić w kostkę.
- Ogórka umyć (nie obierać) i pokroić w kostkę.
- Kapustę pekińską posiekać drobno w paseczki.
- Szczypiorek pokroić drobno.
- Wszystkie składniki połączyć w misce.
- Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem, solą, pieprzem. Sosem polać wszystkie składniki. Wymieszać.