Sałatka z kolorową fasolą

Lekka, pożywna i smaczna – sałatka z kolorową fasolą. Super pomysł na posiłek, gdy za oknem pali słońce. To też wygodny posiłek do zapakowania w pudełko, kiedy planujemy lunch w pracy albo podróży.

Sałatka z kolorową fasolą

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– fasola biała – 1 puszka

– fasola czerwona – 1 puszka

– pomidor – 2 sztuki

– ogórek – 1 sztuka 

– kapusta pekińska – 1 sztuka

– szczypiorek – 1 pęczek

– jogurt naturalny – 400 ml

– majonez – 4 łyżki

– czosnek suszony – do smaku

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę osączyć na sicie z płynu.
  2. Pomidora umyć i pokroić w kostkę.
  3. Ogórka umyć (nie obierać) i pokroić w kostkę.
  4. Kapustę pekińską posiekać drobno w paseczki.
  5. Szczypiorek pokroić drobno.
  6. Wszystkie składniki połączyć w misce.
  7. Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem, solą, pieprzem. Sosem polać wszystkie składniki. Wymieszać.

Dodaj komentarz