Zaczynamy 🙂
Jeżeli to czytasz to znaczy, że tak jak ja, kochasz jedzenie. Miłości są różne rodzaje, moja jest świadoma. Kocham jedzenie, ale wybieram to, które mi smakuje i… jest piękne. W tym moim małym blogoświatku będę dzielić się z Tobą moimi odkryciami, smakami, przeżyciami i refleksjami. Bo według mnie życia od talerza oddzielić się nie da.
Dziś zaproponuję ciasto, które swój śliczny, zielony kolor zawdzięcza… chlorofilowi z liści szpinaku 🙂 Prawda, że wygląda prześlicznie?
Lubisz szpinak? 🙂 Tutaj zupełnie go nie wyczujesz. Smak tego ciasta… Nie, nie powiem, jaki jest jego smak. Przecież każdy czuje zmysłami inaczej 🙂
Ciasto ze szpinakiem i lukrem cytrynowym
(forma duża keksowa 14 na 32 cm lub forma prostokątna 24 na 29 cm)
Składniki:
- 220 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
- 120 g oliwy
- 1 cały zapach cytrynowy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200 g cukru
- 4 jaja
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
Lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 90 g cukru pudru
- żurawina do dekoracji
Wykonanie:
- Listki szpinaku surowe lub mrożone rozdrobnić blenderem na jednolita masę. Gdy rozdrobnione dodać oliwę i ponownie zblendować.
- W misce ubić jaja z cukrem na puszystą masę. Dodać zmiksowany szpinak, zapach, sok z cytryny.
- Suche składniki wymieszać dokładnie.
- Wszystko połączyć. Wymieszać chwilę, do połączenia składników.
- Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 40 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sprawdzić patyczkiem drewnianym, czy suche. Pieczenie w foremce keksowej może trwać nieco dłużej. Zostawić upieczone ciasto w piekarniku jeszcze na 5 minut.
- W szklance wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem.
- Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem. Odstawić do zestalenia lukru.
- Posypać żurawiną.
Powiem Wam, że moje dzieci orzekły, że zielone ciasto jest z bajkowego Shrek’a. Smakuje obłędnie… Zapomniałam – o tym nie mówię! Zdradzę tylko, że jest lekko kwaskowate. A żurawina cieszy oko barwnym kontrastem. Pyszności 🙂