Zapiekanka z ryżem i jabłkiem

Zapiekanka z ryżem jaśminowym i tartym jabłkiem. Dosłodzona rodzynkami i odrobiną miodu pszczelego. Dosmaczona orzechami włoskimi. Pod chrupiącą pierzynką z zapieczonych wiórków kokosowych i masła. Mrrrrr…😊 To jedno z moich ulubionych dań. Kojarzy mi się niezwykle sentymentalnie. Z dzieciństwem. Bezpiecznym domem, który zawsze pachniał pysznym jedzeniem. Miałam to szczęście, że gdy wracałam ze szkoły zawsze czekał na mnie wspaniały obiad. I mama, która miała czas. Dziś sama jestem mamą, która gotuje. A zapiekanka z ryżem i jabłkiem tworzy fragment wspomnień z okresu dzieciństwa nowego pokolenia – moich dzieci. Jeśli będziecie ją piec aromaterapia w domu w pełni gwarantowana.

Zapiekanka z ryżem i jabłkiem

(porcja dla 5 osób)

Składniki:

– 400 g ryżu jaśminowego

– 1 szklanka mleka

– 2 łyżki miodu pszczelego

– 4 jabłka winne

– 1 cukier wanilinowy

– pół szklanki rodzynek

– 1 cukier wanilinowy

– 1 łyżeczka cynamonu

– 4 orzechy włoskie

– 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych

– 50 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Ryż jaśminowy (bo przepięknie pachnie) ugotować al dente w wodzie z mlekiem. Do porcji wody przeznaczonej do gotowania dodać mleko. Ważne, aby płynu był delikatny nadmiar, aby ryż się nie przypalił do dna naczynia.
  2. Ugotowany ryż osączyć na sicie. Gdy jeszcze lekko ciepły wymieszać z miodem.
  3. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach. Najlepiej ich nie obierać, wtedy danie zawiera więcej błonnika i cennych składników odżywczych zlokalizowanych tuż pod skórką.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę ryżu i posypać cukrem wanilinowym. Na niego wyłożyć tarte jabłka. Posypać równomiernie cynamonem, rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami.
  5. Przykryć pozostałą częścią ryżu. Posypać wiórkami kokosowymi.
  6. Na wierzch położyć wiórki masła śmietankowego.
  7. Piec pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Podawać z jogurtem lub serkiem ziarnistym.

Dodaj komentarz