Zapiekanka z ryżem jaśminowym i tartym jabłkiem. Dosłodzona rodzynkami i odrobiną miodu pszczelego. Dosmaczona orzechami włoskimi. Pod chrupiącą pierzynką z zapieczonych wiórków kokosowych i masła. Mrrrrr…😊 To jedno z moich ulubionych dań. Kojarzy mi się niezwykle sentymentalnie. Z dzieciństwem. Bezpiecznym domem, który zawsze pachniał pysznym jedzeniem. Miałam to szczęście, że gdy wracałam ze szkoły zawsze czekał na mnie wspaniały obiad. I mama, która miała czas. Dziś sama jestem mamą, która gotuje. A zapiekanka z ryżem i jabłkiem tworzy fragment wspomnień z okresu dzieciństwa nowego pokolenia – moich dzieci. Jeśli będziecie ją piec aromaterapia w domu w pełni gwarantowana.
Zapiekanka z ryżem i jabłkiem
(porcja dla 5 osób)
Składniki:
– 400 g ryżu jaśminowego
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżki miodu pszczelego
– 4 jabłka winne
– 1 cukier wanilinowy
– pół szklanki rodzynek
– 1 cukier wanilinowy
– 1 łyżeczka cynamonu
– 4 orzechy włoskie
– 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
– 50 g masła
Sposób przygotowania:
- Ryż jaśminowy (bo przepięknie pachnie) ugotować al dente w wodzie z mlekiem. Do porcji wody przeznaczonej do gotowania dodać mleko. Ważne, aby płynu był delikatny nadmiar, aby ryż się nie przypalił do dna naczynia.
- Ugotowany ryż osączyć na sicie. Gdy jeszcze lekko ciepły wymieszać z miodem.
- Jabłka umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach. Najlepiej ich nie obierać, wtedy danie zawiera więcej błonnika i cennych składników odżywczych zlokalizowanych tuż pod skórką.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę ryżu i posypać cukrem wanilinowym. Na niego wyłożyć tarte jabłka. Posypać równomiernie cynamonem, rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami.
- Przykryć pozostałą częścią ryżu. Posypać wiórkami kokosowymi.
- Na wierzch położyć wiórki masła śmietankowego.
- Piec pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Podawać z jogurtem lub serkiem ziarnistym.