Uwielbiam wszystko, co ma związek z kawą. Zasypywanie ziarna, mielenie w młynku, parzenie kawy, wybór filiżanki – i w końcu degustacja czarnego naparu. Dla mnie każdorazowo to sensorycznym misterium. Uwielbiam też jabłka. To owoce, które darzę ogromnym sentymentem. I tak oto postanowiłam połączyć te dwa smaku w jednym cieście. Ucierane ciasto kawowe i zanurzone w nim kosteczki jabłka. Pycha!
Ciasto kawowe z jabłkiem
(na blaszkę 24 cm na 24 cm)
Składniki:
– ½ szklanki wody
– 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
– 100 g masła (1/2 kostki)
– 4 jaja
– 1 szklanka cukru
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 1 i ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki mąki krupczatki
– 1 łyżka kakao
– 16 g proszku do pieczenia (małe opakowanie)
– 3 jabłka
– cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Do naczynia dodać masło i rozpuścić. Przestudzić.
- Do miski wbić jajka i ubić je z cukrem białym i wanilinowym na puszystą masę. Powolnym strumieniem dodać kawę z masłem. Lekko utrzeć.
- Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem.
- Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jabłka umyć, nie obierać. Pokroić w kostkę. Wyłożyć na wierzch masy.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce. Posypać wierzch cukrem pudrem.