Muffinki kawowo-czekoladowe

Wracam do tematu muffinek, bo jeszcze jeden dzień szkoły i trzeba godnie zabezpieczyć pudełka z drugim śniadaniem. Tym razem wersja kawowo-czekoladowa. Bo nie ma nic smaczniejszego niż kawa i czekolada. A już kawa i czekolada jednocześnie… Mmmm… Pozostaje tylko mieć nadzieję, że kofeina nie pobudzi moich pociech w szkole zanadto 😊 

Muffinki kawowo-czekoladowe

(porcja na 22 sztuki)

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej

– ¾ szklanki cukru brązowego lub białego

– 100 g czekolady gorzkiej

– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

– 1 łyżeczka cynamonu

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 opakowanie cukru wanilinowego

– ½ łyżeczki soli

– pół szklanki oleju

– 1 szklanka letniego mleka

– 1 jajo

 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, kawę rozpuszczalną, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać.
  2. Dołożyć połamaną na kawałki czekoladę i ponownie wymieszać.
  3. Jajko rozbić blenderem, dodać mleko i olej. Chwilę miksować. Całość wlać do miski z suchymi składnikami.
  4. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto wlewać do papilotek do ¾ wysokości. Warto skorzystać z dyspensera, który ułatwia precyzyjne nalewanie określonych porcji ciasta. Sprzęt w kuchni niezwykle przydatny.
  6. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Gotowe można ozdobić czekoladą, cukrem pudrem lub lukrem.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz