Sałatka z buraka czerwonego, jabłka i ogórka kiszonego

Bardzo lubię tę sałatkę. Cieszy nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealnie komponuje się porcją mięsa na talerzu. To doskonały pomysł na smaczne wykorzystanie buraków czerwonych pozostałych po gotowaniu barszczu. Takie miękkie i rozdrobnione nie nadają się do tarcia na jarzynkę, ale do pokrojenia w kostkę – jak najbardziej. Cenię w kuchni gospodarność i umiejętność nadania surowcom spożywczym drugiego – wcale nie mniej atrakcyjnego – kulinarnego życia. Smacznego!

Sałatka z buraka czerwonego, jabłka i ogórka kiszonego

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 4 buraki czerwone

– 2 jabłka

– 4 ogórki kiszone

– 20 cm białej części pora (zamiast pora może być 1 cebula)

– 1 łyżka majonezu

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Buraka ugotować do miękkości. Można z powodzeniem wykorzystać buraki pozostałe z gotowania barszczu czerwonego. Buraki pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm.
  2. Jabłka umyć, nie obierać i pociąć w podobną kostkę.
  3. Ogórka kiszonego nie obierać i także rozdrobnić w kosteczkę.
  4. Pora umyć i rozdrobnić w drobną kostkę.
  5. Wszystkie warzywa wymieszać w misce.
  6. W szklance wymieszać majonez i jogurt. Dodać sól i pieprz. Wymieszać.
  7. Warzywa polać sosem. Wymieszać.

1 Response

Dodaj komentarz