Bardzo lubię tę sałatkę. Cieszy nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealnie komponuje się porcją mięsa na talerzu. To doskonały pomysł na smaczne wykorzystanie buraków czerwonych pozostałych po gotowaniu barszczu. Takie miękkie i rozdrobnione nie nadają się do tarcia na jarzynkę, ale do pokrojenia w kostkę – jak najbardziej. Cenię w kuchni gospodarność i umiejętność nadania surowcom spożywczym drugiego – wcale nie mniej atrakcyjnego – kulinarnego życia. Smacznego!
Sałatka z buraka czerwonego, jabłka i ogórka kiszonego
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 4 buraki czerwone
– 2 jabłka
– 4 ogórki kiszone
– 20 cm białej części pora (zamiast pora może być 1 cebula)
– 1 łyżka majonezu
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Buraka ugotować do miękkości. Można z powodzeniem wykorzystać buraki pozostałe z gotowania barszczu czerwonego. Buraki pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm.
- Jabłka umyć, nie obierać i pociąć w podobną kostkę.
- Ogórka kiszonego nie obierać i także rozdrobnić w kosteczkę.
- Pora umyć i rozdrobnić w drobną kostkę.
- Wszystkie warzywa wymieszać w misce.
- W szklance wymieszać majonez i jogurt. Dodać sól i pieprz. Wymieszać.
- Warzywa polać sosem. Wymieszać.
Super, polecam!!! Barszczyk i sałatka gratis!