Może nie wygląda zjawiskowo, ale musicie mi wierzyć, że smakuje obłędnie. Sałatka z brokułem, serem feta, czosnkiem i specjalnym włoskim makaronem tęczowym Arcobaleno. Kluchy w kształcie tłoczonych ozdobnie muszelek. Wytworzone z semoliny twardej. W pięknych pastelowych kolorach, a barwione warzywami, kurkumą, bazylią i atramentem z mątwy 😊 Nie zaskoczyły mnie smakiem, bo smakują makaronowo. Są tylko bardziej al dente, niż typowy makaron. Ale najważniejszy tu sos brokułowo-serowy z czosnkiem. I chrupiące ziarenka prażonego słonecznika. Dla mnie super!
Sałatka z makaronem tęczowym Arcobaleno i sosem brokułowo-serowym
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
– 100 g makaronu dowolnego może być biały, pełnoziarnisty, razowy – ja użyłam kolorowego Arcobaleno
– 1 brokuł
– 100 g makaronu dowolnego może być biały, pełnoziarnisty, razowy
– 100 g sera feta półtłustego
– 50 ml jogurtu naturalnego
– pieprz, czosnek suszony – do smaku
– 2 łyżki ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Brokuł ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Uwaga, żeby nie rozgotować. Ostudzić i drobno pokroić.
- Ser feta wyjąć do miseczki i rozmieszać z jogurtem naturalnym tak, żeby nie było grudek. Do sosu dodać czosnek suszony i odstawić na 10 minut, aby czosnek się nieco uwodnił. Można użyć czosnku świeżego, ale trzeba go bardzo dokładnie rozdrobnić.
- Sos wymieszać z pokrojonym brokułem.
- Makaron wyłożyć do miski i polać sosem brokułowo-serowym. Wymieszać.
- Ziarno słonecznika podprażyć na suchej patelni. Ciepłym ziarnem posypać sałatkę.