Pizza to przysmak mający całe rzesze miłośników. Wiele spotkań towarzyskich, imprez firmowych, czy rodzinnych imprez odbywa się w pizzeriach. Wśród dietetyków pizza nie cieszy się zbyt wielkim uznaniem. Jest bowiem zaliczana do żywności typu Fast food. Jednak pizza pizzy nie równa. Taka sobie zrobiona pizza może być całkiem pożywnym posiłkiem. Wszystko zależy od tego, jakich surowców i w jakich proporcjach do niej użyjemy. Według mnie najlepsza pizza wychodzi na spodzie zrobionym z drożdżowego ciasta o wysokości 1,5-2 cm. Na cieście nie może zabraknąć keczupu z dyni i farszu. Ja proponuję chudą polędwicę lub szynkę, cebulę i oczywiście pieczarki – bez nich pizza w moim domu nie istnieje. Na wierzch zawsze sypię tarty ser, oregano i bazylię. Ale oczywiście dodatki do pizzy to zawsze kwestia indywidualnych preferencji. Na pizzy może pojawić się dosłownie wszystko: szynka, salami, boczek, pieczarki, kolorowa papryka, kiszony ogórek, kapary, oliwki, cebula, kukurydza, groszek, krewetki, tuńczyk, ananas, brzoskwinie, ser kozi, mozzarella, oscypek i co tylko miłośnikom pizzy przyjdzie do głowy 😊 Tutaj ograniczeniem jest jedynie gust kulinarny smakoszy. Zatem – zachęcam do eksperymentów kulinarnych z najbardziej włoską z potraw. Do dzieła!
Pizza na wysokim cieście drożdżowym
Składniki na ciasto:
(porcja na szeroką blachę piekarnika)
- pół szklanki ciepłej wody
- 5 dag drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka płaska soli
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
Składniki na farsz:
- 30 dag pieczarek
- 20 dag szynki lub polędwicy wieprzowej
- 1 cebula duża
- 5 łyżek oleju roślinnego
- zioła prowansalskie, oregano – do smaku
- twardy ser żółty (może być typu Podlaski)
- keczup z dyni lub koncentrat pomidorowy – 5 łyżek
Sposób przygotowania:
- Drożdże wkruszyć do miski. Zalać ciepłą wodą i dodać cukier. Zasypać 2 łyżkami mąki i odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie wbić jajo, wsypać sól, pozostałą mąkę i olej.
- Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Jeśli wydaje się zbyt luźne dosypać mąki. Powinno odchodzić od rąk. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki się zasypuje i po zadanym czasie wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa.
- Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej.
- W tym czasie przygotować pieczarki. Umyte, pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę.
- Ser i szynkę zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Szynkę kupioną w plastrach pokroić w kostkę.
- Po wyrośnięciu ciasto przerobić i rozłożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć ciasto na blasze.
- Posmarować keczupem z dyni lub koncentratem pomidorowym. Posypać oregano i ziołami. Wyłożyć farsz i posypać startym serem. Wierzch posypać oregano.
- Piec w piekarniku 40 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.