Chlebek cynamonowo-waniliowy z kuleczek

Słodki, cynamonowo-waniliowy chlebek z 32 malutkich kuleczek. Największa frajda dla dzieci przy odrywaniu poszczególnych porcji 🙂

Chlebek cynamonowo-waniliowy z kuleczek

(tortownica 20 cm – 32 porcje) 

Składniki na 1 chlebek:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 15 g drożdży świeżych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka aromatu waniliowego

Na posypkę:

  • 35 g cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

  1. Z połowy wody, drożdży, 2 łyżeczek cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn drożdżowy. Odstawić do podrośnięcia.
  2. Do miski wsypać składniki suche: mąkę, pozostały cukier, sól. Wymieszać.
  3. Gdy drożdże się namnożą dodać do składników suchych. Uzupełnić resztą wody i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać olej i aromat.
  4. Ciasto wyrabiać na lekko oprószonej mąką powierzchni, powinno powstać gładkie i elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
  5. Ciasto wyjąć z naczynia, krótko zagnieść i uformować długi wałek. Przeciąć go na pół, a potem każdą część ponownie na pół i znowu na pół. A potem w poprzek na pół cały wałek.
  6. W ten sposób wyjdą 32 równe części, z których uformować kulki.
  7. W międzyczasie wszystkie składniki na posypkę wymieszać, przygotować formę – tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  8. Uformowane kulki obtaczać w posypce (jeśli posypka się nie klei, to dłonie maczać w oleju) i układać w formie w równych odstępach.
  9. Kolejne kulki układać tworząc drugi poziom, w ten sposób, jak układa się cegły (czyli w przerwach kulek dolnych kładziemy górne). Przykryć folią i pozostawić do napuszenia na ok. 15 minut, w ciepłym miejscu (ciasto może wyrosnąć do brzegów formy).
  10. Piec około 35 minut w temperaturze 200ºC. Najlepiej do metody suchego patyczka. Wbić patyczek drewniany w ciasto, gdy będzie suchy – ciasto gotowe. Chlebek powinien być wyraźnie zarumieniony.
  11. Po upieczeniu rozpiąć tortownicę i studzić na kratce. Można posypać pozostałym cukrem.

 

Dodaj komentarz