Słodki, cynamonowo-waniliowy chlebek z 32 malutkich kuleczek. Największa frajda dla dzieci przy odrywaniu poszczególnych porcji 🙂
Chlebek cynamonowo-waniliowy z kuleczek
(tortownica 20 cm – 32 porcje)
Składniki na 1 chlebek:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki oleju
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 15 g drożdży świeżych
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka aromatu waniliowego
Na posypkę:
- 35 g cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
- Z połowy wody, drożdży, 2 łyżeczek cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn drożdżowy. Odstawić do podrośnięcia.
- Do miski wsypać składniki suche: mąkę, pozostały cukier, sól. Wymieszać.
- Gdy drożdże się namnożą dodać do składników suchych. Uzupełnić resztą wody i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać olej i aromat.
- Ciasto wyrabiać na lekko oprószonej mąką powierzchni, powinno powstać gładkie i elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
- Ciasto wyjąć z naczynia, krótko zagnieść i uformować długi wałek. Przeciąć go na pół, a potem każdą część ponownie na pół i znowu na pół. A potem w poprzek na pół cały wałek.
- W ten sposób wyjdą 32 równe części, z których uformować kulki.
- W międzyczasie wszystkie składniki na posypkę wymieszać, przygotować formę – tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Uformowane kulki obtaczać w posypce (jeśli posypka się nie klei, to dłonie maczać w oleju) i układać w formie w równych odstępach.
- Kolejne kulki układać tworząc drugi poziom, w ten sposób, jak układa się cegły (czyli w przerwach kulek dolnych kładziemy górne). Przykryć folią i pozostawić do napuszenia na ok. 15 minut, w ciepłym miejscu (ciasto może wyrosnąć do brzegów formy).
- Piec około 35 minut w temperaturze 200ºC. Najlepiej do metody suchego patyczka. Wbić patyczek drewniany w ciasto, gdy będzie suchy – ciasto gotowe. Chlebek powinien być wyraźnie zarumieniony.
- Po upieczeniu rozpiąć tortownicę i studzić na kratce. Można posypać pozostałym cukrem.