Malutkie, chlebki cebulowo-pomidorowo-paprykowe. Świetna przekąska do szkoły. Pokrojone w małe kromeczki mogą być ciekawą i zdrową alternatywą chipsów na rodzinny, weekendowy seans przed telewizorem. Łatwe w przygotowaniu. Nie mogą się nie udać.
Chlebki cebulowo-pomidorowo-paprykowe
(5 chlebków w foremkach 4 cm na 6 cm)
Składniki:
- 8 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży suchych (7 g)
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
- 1 cebula
- 6 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 1 łyżka suszonej papryki w płatkach
- zioła prowansalskie, oregano – do smaku
Do posmarowania:
– 1 rozmącone jajko
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i połowę ciepłej wody. Wsypać łyżkę mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 10 minut.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z pomidorów.
- Do miseczki z wyrośniętymi drożdżami wsypać sól i delikatnie rozprowadzić. Następnie pozostałą mąkę, uduszoną cebulę, pokrojone w kosteczkę drobną suszone pomidory, paprykę w płatkach i zioła.
- Ciasto wyrobić (najlepiej mikserem, ciasto jest dość klejące). Uformować je w kulę i odłożyć przykryte, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu masę krótko wyrobić i podzielić na 5 równych części.
- Z każdej uformować chlebek i włożyć do wysmarowanej i oprószonej mąką małej foremki aluminiowej.
- Przykryć, odłożyć do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzić na kratce.