Chałka maślana

Za oknem hula zimno, brrrrrrrrrrrr… Tym bardziej coś smacznego do kawy musi być. Najlepiej, a by było cieplutkie, mięciutkie i apetycznie pachnące… 😊 I tak jakoś naszło mnie na chałkę. Wszystko było by ok, tylko w przepisie było 500 g mąki. I jednego nie przewidziałam. Chałeczka wyszła trochę… dużawa. Leżała po skosie w blasze piekarnika, a i tak wypełzła za krawędzie. Muszę nieskromnie przyznać, że wypieczony warkocz z ciasta długości 56 cm, robi wrażenie. Taaaaaaaaaaaaaka chałka wzbudza respekt 😉 Córka stwierdziła, że wreszcie ciasta wystarczy nam do… jutra 😃

Chałka maślana

(jedna duża 56 cm lub 2 sztuki mniejsze)

Składniki:

– 50 g drożdży świeżych

– 3 łyżki stołowe cukru

– 1/2 szklanki mleka

– 2 całe jajka

– 1 cukier wanilinowy

– 100 g masła

– 2 łyżki kwaśnej śmietany

– 500 g mąki pszennej

– szczypta soli

– szczypta kurkumy, cynamonu

– ½ aromatu śmietankowego

– 1 jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i ciepłe mleko. Lekko wymieszać i wsypać na wierzch łyżkę mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. W tym czasie: ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Gdy ubite dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz śmietanę.
  3. Mąkę, sól, kurkumę, cynamon przesiać do miseczki. Zrobić wgłębienie. Wlać rozczyn i masę jajeczną. Na koniec aromat.
  4. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę lub blat kuchenny. Lekko przerobić. Podzielić ciasto na dwie części – mniejsze chałki są wygodniejsze do pieczenia i przechowywania.
  6. Każdą porcję ciasta podzielić na 3 jednakowe części, a każdą z nich uformować w długi wałek. Wałki powinny być tej samej długości.
  7.  
  8. Z trzech wałeczków zapleść warkocz. Można zapleść chałkę z 5 wałeczków – będzie bardziej ozdobna.
  9. Zaplecione ciasto przełożyć na szeroką blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut do piekarnika ustawionego na temperaturę 50 stopni Celsjusza.
  10. Gdy wyrośnie ciasto wyjąć, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem.
  11. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni Celsjusza. Włożyć chałkę i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni

 

 

Dodaj komentarz