Zanim zacznie się szał serników i makowców sięgam po ciasto z… dynią. A konkretnie z pulpą z dyni pieczonej. Nadaje ona ciastu wilgotność i pozwala oszczędzić na bardziej kalorycznych dodatkach. Jest szybkie w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. W smaku jest bardzo czekoladowe. Do kawy idealne!
Ciasto megaczekoladowe z dynią
(forma keksowa 26 cm na 12 cm)
Składniki:
- pół szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki cukru białego
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- ¼ szklanki kefiru
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka mąki pszennej typ 1850
- ½ szklanki otrąb pszennych
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki stołowe kakao
- 2 szklanki pulpy z pieczonej lub duszonej dyni
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- pół szklanki orzechów laskowych
- kilka kropel aromatu rumowego
Sposób przygotowania:
- Olej wlać do cukru – wymieszać blenderem lub łyżką.
- Do masy wbijać pojedynczo całe jaja i kefir. Zmiksować.
- Następnie do miseczki dosypać mąki wymieszane z proszkiem, płatkami, otrębami, sodą, kakao i cynamonem. Zmiksować dokładnie na jednolitą masę.
- Dodać do masy pulpę dyniową, bakalie, aromat.
- Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można sprawdzić patyczkiem, czy suchy.
- Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku, żeby spokojnie stygło.