Ciasto megaczekoladowe z dynią

Zanim zacznie się szał serników i makowców sięgam po ciasto z… dynią. A konkretnie z pulpą z dyni pieczonej. Nadaje ona ciastu wilgotność i pozwala oszczędzić na bardziej kalorycznych dodatkach. Jest szybkie w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. W smaku jest bardzo czekoladowe. Do kawy idealne!

Ciasto megaczekoladowe z dynią

(forma keksowa 26 cm na 12 cm)

Składniki:

  • pół szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki kefiru
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 1850
  • ½ szklanki otrąb pszennych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki stołowe kakao
  • 2 szklanki pulpy z pieczonej lub duszonej dyni
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • pół szklanki orzechów laskowych
  • kilka kropel aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

  1. Olej wlać do cukru – wymieszać blenderem lub łyżką.
  2. Do masy wbijać pojedynczo całe jaja i kefir. Zmiksować.
  3. Następnie do miseczki dosypać mąki wymieszane z proszkiem, płatkami, otrębami, sodą, kakao i cynamonem. Zmiksować dokładnie na jednolitą masę.
  4. Dodać do masy pulpę dyniową, bakalie, aromat.
  5. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można sprawdzić patyczkiem, czy suchy.
  7. Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku, żeby spokojnie stygło.

Dodaj komentarz