Dziś śledzie w kolejnej odsłonie smakowej. Tym razem w sosie pomidorowym ze smażoną cebulą. Ja to danie poznałam w kuchni teściowej. Takie śledzie przygotowywała tylko raz w roku. Właśnie na Boże Narodzenie. A, że były przysmakiem mojego osobistego – już wówczas – męża, to jako przykładna żona 😉 zadbałam o naukę, by móc samodzielnie serwować śledzie w pomidorowym sosie. Na pewno nie są tak doskonałe, jak mojej teściowej, bo u mamuni zawsze smakuje lepiej, ale nie narzeka 😉 A śledzie w sosie pomidorowym ze smażoną cebulą weszły do zaszczytnego grona dań świątecznego menu w moim domu.
Śledzie solone w sosie pomidorowym z cebulą
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
– 2 podwójne płaty filetów śledzi solonych
– 1 cebula
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– ½ szklanki soku pomidorowego
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 1 listek laurowy
– 6 ziarenek pieprzu czarnego
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
1. Śledzie przełożyć do naczynia z wodą. Wymoczyć tak, aby miały jedynie delikatnie słony smak.
2. Filety pokroić w kawałki rozmiaru około 3 cm.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na łyżce oleju.
4. Gdy cebula jest szklista dodać sok pomidorowy, ziele, pieprz i pokruszony liść laurowy. Dusić pod przykryciem 10 minut. Po czym dodać koncentrat pomidorowy. Sos wystudzić.
5. W naczyniu – słoiku – układać warstwami śledzie i polewać kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Dobrze docisnąć, żeby w środku nie było wolnych przestrzeni powietrza.
6. Na wierzch wyłożyć sos, aby powierzchnia śledzi była przykryta.
7. Zakręcić słoik i odstawić na 4 dni.
8. Przechowywać w lodówce.