Agnieszko, specjalnie na Twoją prośbę – sałatka 🙂
Sałatka warstwowa ze śledziem ma bardzo bogatą tradycję w naszym kraju. Jej wersji smakowych jest wiele. Poszczególne warstwy sałatki mogą stanowić gotowane ziemniaki, ogórek kiszony lub konserwowy, jaja, jabłka, cebula. W niektórych regionach Polski dodaje się do niej także czerwone buraczki, białą gotowaną fasolę lub groszek konserwowy, paprykę czerwoną czy kukurydzę.
Sałatka warstwowa ze śledziem to ciekawy pomysł na danie wigilijne, kiedy to na stole króluje właśnie śledź. W wersji delikatniejszej sałatki warstwowej można śledzia marynowanego zastąpić śledziem solonym. Na okoliczności karnawału można jedną warstwę sałatki przygotować z żurawiny, marynowanej papryki, czy marynowanych grzybków.
Sałatka warstwowa ze śledziem
Składniki:
- 1 ziemniak
- 3 buraczki czerwone
- 3 ogórki kwaszone
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 3 śledzie marynowane
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę.
- W przeźroczystym naczyniu (najlepiej półmisku – żeby potem nie było kłopotów z wyjęciem na talerz) układać warstwami: ziemniaki, ogórki, buraczki, śledzia, cebulę i jabłka.
- Każdą warstwę lekko ugnieść łyżką, aby była dość zwarta. Wówczas sałatkę łatwiej wyjąć na talerzyk tak, aby się nie rozsypała.
- Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem i musztardą.
- Sosem polać wierzch sałatki.
- Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby składniki się „przegryzły”.