Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną i śliwką

Poza ciastami na święta zawsze piekę też pasztet. Najczęściej mieszany drobiowo-wieprzowy. A ponieważ ma być to pasztet niecodzienny i odświętny, to dodaję do niego suszoną śliwkę i żurawinę. W kuchni często łamię konwenanse i kojarzę ze sobą smaki z pozoru się wykluczające. Bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim dodatkiem. W tym przypadku z suszonymi owocami. Jeśli nie przepadacie za takim zestawieniem sensorycznym, to z powodzeniem możecie przygotować pasztet pomijając dodatek suszu. Nie straci on ani na smaku, ani na konsystencji. Domowy pasztet to rarytas. Sklepowy nie dorasta mu do pięt 😉 a przy tym zawiera mnóstwo dodatków, których byście się w pasztecie nawet nie spodziewali… Dlatego na święta podarujcie sobie odrobinę luksusu i przygotujcie pasztet samodzielnie. Wykorzystując jedynie pełnowartościowe surowce. Zachęcam 😊

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną i śliwką

Składniki:

  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 500 g mięsa z uda kurczaka
  • 500 g mięsa z szynki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 cm pora
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki suszonej śliwki kalifornijskiej

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalać 1 szklanką gorącej wody. Przykryć pokrywką i zostawić na noc.
  2. Do garnka włożyć pokrojone w kawałki mięso wieprzowe. Zalać 1 szklanką wody. Dodać odcedzone namoczone grzyby (płynu nie wylewać), dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować godzinę.
  3. Cebulę przekroić w ósemki i przyrumienić na rozgrzanym oleju, na patelni. Dołożyć do gotowania mięsa.
  4. Po godzinie gotowania dodać pokrojone w kawałki, pozbawione kości i skóry mięso drobiowe oraz warzywa: marchew, pora, pietruszkę. Gotować kolejną godzinę. Jeśli płynu jest zbyt mało dodać wodę pozostała po odcedzeniu grzybów suszonych.
  5. Gdy mięso miękkie zemleć wszystkie składniki dwukrotnie przez maszynkę z sitkiem do pasztetu. Przypraw wyjmować nie trzeba. Jedynie usunąć listki laurowe, bo nawet po zmieleniu będą twarde.
  6. Jajka rozbić blenderem na puszystą masę. Można do masy jajecznej dodać przyprawy, żeby były równomiernie rozprowadzone.
  7. Masę mięsną wyrobić z ubitymi na puszysto jajkami. Doprawić ostatecznie do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową.
  8. Dodać pokrojone drobno suszone owoce.
  9. Wymieszać, aby wszystkie składniki równomiernie były rozprowadzone. Nie wyrabiać, bo nie ma takiej potrzeby.
  10. Masę włożyć do blaszki. Naciąć wierzch nożem np. w kratkę.
  11. Blaszki nie trzeba smarować niczym, ani wysypywać bułką tartą, bo pasztet po upieczeniu powinien wyjść bez kłopotu. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  12. Wystudzić i włożyć do lodówki na 3 godziny do ściśnięcia.

 

Dodaj komentarz