Sałatka z serowo-szpinakowym tortellini. Prosta, szybka, smaczna i pożywna. Z powodzeniem może stanowić posiłek na lunch w pracy. Tortellini można użyć dowolnego. Sałatka smakuje doskonale także z pierożkami z nadzieniem mięsnym, czy grzybowym. Nie ma co przesadzać ze składnikami, żeby nie zagłuszyć smaku samych pierożków – głównego bohatera naszej sałatki.
Sałatka z tortellini
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 1 opakowanie tortellini z nadzieniem serowo-szpinakowym (400 g)
– 1 puszka kukurydzy
– biała część pora długości 20 cm
– 2 łyżki stołowe musztardy
– 1 łyżka stołowa majonezu
– 2 łyżki stołowe gęstego jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz – do smaku
– pietruszka nać – do posypania
Sposób przygotowania:
- Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W zależności od rozmiaru producent poleca gotować 2-3 minuty. Żeby się nie rozpadły lepiej czas gotowania skrócić do 2 minut i zostawić jeszcze pod przykryciem na 1-2 minuty. Przelać zimną wodą, żeby pierożki się nie sklejały. Odcedzić na sicie. I wystudzić.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Pora przeciąć wzdłuż na pół i umyć dokładnie w kątach liściowych. Pokroić w 2 milimetrowe półkrążki. W garnku zagotować 2 szklanki wody i wrzucić pora na wrzątek. Zagotować. Przykryć i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie.
- Przygotować sos: w naczyniu zmieszać musztardę, majonez, jogurt i rozdrobniony czosnek – najlepiej roztarty na desce. Dodać sól, pieprz do smaku. Odstawić na 10 minut.
- Do miseczki przełożyć tortellini, kukurydzę, zblanszowanego pora. Polać sosem i wymieszać.
- Udekorować drobno posiekaną, świeżą pietruszką.