Nie często zdarza się, aby jakaś potrawa mnie zaskoczyła. Porwała moje zmysły na wyżyny smakowitości. Dlatego, gdy doświadczam takiego stanu, to jest to dla mnie nie lada przeżycie. Pielęgnuję go, zapamiętując sekunda po sekundzie każde wrażenie: smak, zapach, konsystencję, kolor, temperaturę… Ostatnio w zachwyt zmysłowy wprawiła mnie rolada marchewkowa z serkiem twarożkowym, szczypiorkiem i rzodkiewką. Niesamowity kontrast zdecydowanych smaków: słodkiego, słonego i ostrego, a nawet powiedziałabym – pikantnego. W kulinariach to smaki raczej wykluczające się, ale w tej przekąsce wszystkie są jednocześnie odczuwalne w niezwykłej harmonii. Jakby tego było mało, to rolada wygląda przepięknie. Kolory są nasycone, ciepłe i apetyczne. Nie ma co tracić czasu na opisywanie, bo słowa wydają się zbyt mało nasycone emocjonalnie. Musicie sami zafundować sobie własną ucztę kulinarną z roladą w roli głównej.
Rolada marchewkowa z twarożkiem
(na blaszkę 25 cm na 36 cm)
Ciasto marchewkowe:
Składniki
– 600 g marchwi
– 4 jaja
– 50 g masła
– 1 łyżka stołowa cukru
– sól, pieprz, ostra papryka – do smaku
– 2 łyżki ostrej musztardy
Masa twarożkowa:
– 500 g gęstego sera twarogowego w wiaderku
– 1 pęczek szczypiorku
– 4 rzodkiewki
– sól, pieprz, czosnek – do smaku
Sposób przygotowania:
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach.
- Na patelni rozgrzać masło. Wyłożyć marchew i dusić 10 minut bez przykrycia, aby wilgoć odparowała.
- Doprawić cukrem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Masa musi mieć wyraźny smak. Wystudzić.
- Przełożyć do miseczki, dodać musztardę i żółtka.
- Pianę z białek ubić z odrobiną soli. Delikatnie wmieszać pianę w masę marchewkową.
- Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Masę na ciasto równomiernie rozłożyć łyżką na całej powierzchni.
- Piec ciasto marchwiowe przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjąć razem z papierem na ściereczkę i przykryć drugą na około 5 minut. Tak, żeby papier lekko zaparował, wtedy łatwo odejdzie od ciasta.
- Zdjąć papier i ponownie go położyć na cieście. Zrolować ciasto z papierem delikatnie, aby nadać formę.
- Przygotować twarożek. Ser wyjąć do miseczki. Dołożyć drobno pokrojony szczypiorek.
- Rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Wmieszać do sera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
- Na ciepły placek delikatnie wyłożyć twarożek i równomiernie rozsmarować. Zwinąć ściśle zaczynając od szerszego brzegu. Gotową roladę zawinąć w papier i odłożyć do lodówki do zestalenia. Najlepiej na noc.
- Serwować na półmisku pokrojoną w ukośne plastry.