Dla wszystkich miłośników buraków – warzywo to w wersji niecodziennej. Buraki pieczone w piekarniku. To świetna alternatywa dla ukochanych przez dzieci frytek. Buraki po uprzednim przygotowaniu piecze się na blasze piekarnika. Opiekają się z każdej strony, a dodatkowo mają smak podkręcony dodatkiem przypraw: soli, pieprzu czarnego mielonego, czosnku, papryki słodkiej. Ponadto cieszą oko, bo wyglądają niebanalnie i bardzo apetycznie. U mnie w domu zawsze znikają z blaszki niezależnie od przygotowanej ilości. Polecam!
Buraki pieczone w piekarniku
Składniki:
– buraki czerwone surowe – dowolna ilość
– sól, pieprz, czosnek suszony – do smaku
– olej roślinny – w zależności od ilości buraków
Sposób przygotowania:
- Buraki umyć i obrać.
- Pokroić w słupki. Używając sprzętu gospodarstwa domowego lub noża. Słupki powinny mieć rozmiar około 0,5 cm na 0,5 cm.
- Rozdrobnione przełożyć do miski i polać olejem. Wymieszać, żeby olej równomiernym filmem pokrył każdy kawałek buraka.
- Słupki warzyw posypać przyprawami. Oprószyć solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Można też posypać papryką czerwoną słodką, ale w niedużej ilości, bowiem papryka pod wpływem działania wysokiej temperatury może nadać gorzkawy posmak. Wymieszać, żeby przyprawy pokryły kawałki warzyw.
- Buraki wyłożyć na blachę piekarnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec z termoobiegiem przez 35 minut. Po 20 minutach lekko poruszyć blachą, albo przemieszać, żeby kawałki mogły się przypiec ze wszystkich stron.