Ciasto z herbatnikami i masą z kaszy manny (Kaszowiec)

I znowu wspomnienie z czasów młodości, kiedy to robiło się coś z niczego 😊 Takim wytworem było m.in. ciasto z kaszą manną. Bywało nazywane kaszowcem. Proste, a przede wszystkim błyskawiczne w przygotowaniu. Jeśli zastosuje się kolorowe herbatniki i uczyni ciasto kilkuwarstwowym, to wygląda nawet dość efektowne. Smakuje doskonale. Beztroskim i bezpiecznym dzieciństwem…

Ciasto z herbatnikami i masą z kaszy manny (Kaszowiec)

Składniki:

(na blaszkę 24 cm na 24 cm)

Masa:

  • 1 litr mleka
  • pół kostki masła (100 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżka stołowa aromatu rumowego lub arakowego

 

Przełożenie:

– 1 paczka herbatników jasnych 220g

– 1 paczka herbatników ciemnych 220g

 

Na wierzch – Błyskawiczna polewa czekoladowa

– wiórki kokosowe – ½ szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i dokładnie rozprowadzić w nim kakao.
  2. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukrów i masła. Do ciepłego mleka wlać rozprowadzone kakao. Zagotować. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę. Energicznie mieszać aż do momentu zgęstnienia masy. Tak, żeby nie było grudek. Na koniec dodać aromat. Odstawić na 5 minut.
  3. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć równo herbatniki jasne.
  4. Masę podzielić na 3 części. Na herbatniki wylać 1/3 ciepłej masy z kaszy. Przykryć herbatnikami ciemnymi i wylać połowę pozostałej masy w garnku. Na masę wyłożyć pozostałą część herbatników ciemnych i herbatników jasnych. Na herbatniki wylać pozostałą część masy. Przykryć herbatnikami jasnymi.
  5. Polać błyskawiczną polewą czekoladową rozprowadzając ją równomiernie na herbatnikach. Posypać wiórkami kokosowymi.
  6. Gdy ciasto przestygnie wstawić do lodówki, aby dobrze stężało.

 

Dodaj komentarz