Filet na pomidorowym ryżu

Jest weekend. Uwielbiam gotować w te dni, gdy możemy wszyscy razem usiąść do obiadu. Chyba się starzeję, bo wspólne posiłki nabierają dla mnie coraz większego znaczenia. Mogłabym je celebrować bez końca. A dziś dzień wyjątkowy, bo córka wraca z Warszawy, po kolejnym – coraz bardziej elitarnym – etapie programu FLEX Future Leaders Exchange Program. Jestem z Niej bardzo, bardzo dumna!!!
Specjalna okazja i dlatego też danie na stole wyszukane – filet z kurczaka na pomidorowym ryżu. Inspiracja po rozmowie Mamy z moją bratową Asią. Ja zmieniłam troszkę proporcje i rodzaj użytego mięsa. Jestem zachwycona tą rodzinną wymianą pomysłów. Danie kapitalne! Proste w wykonaniu i pyszne. Dla mnie rarytasem jest już sam ryż pomidorowy i delikatnie pikantny. Palce lizać!

Filet na pomidorowym ryżu

(porcja dla 8 osób)

Składniki:

– 450 g ryżu białego (najlepiej jaśminowego)

– 1100 g fileta z kurczaka

– 50 g masła

– 1 łyżeczka soli

– ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

– ½ łyżeczki papryki czerwonej

– ½ łyżeczki curry

Zalewa do ryżu:

– 5 łyżek keczupu

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 3 łyżeczki soli

– ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

– ½ łyżeczki papryki czerwonej

– ½ łyżeczki curry

– 5 ząbków czosnku (25 g)

– 1 litr wody

– 3 średnie cebule (400 g)

– 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

  1. Suchy ryż przełożyć do miseczki. Przepłukać ciepłą wodą kilka razy. Łyżką, albo dłonią mieszać tyle czasu, aż woda będzie czysta. Taki zabieg pozwoli pozbyć się kurzu i zanieczyszczeń z ziarna, a jednocześnie wypłucze nadmiar skrobi, która potem nadmiernie skleja ziarno w papkę.
  2. Czosnek obrać. Ząbek położyć na desce i zmiażdżyć mocnym uderzeniem. Lekko rozetrzeć powierzchnią noża. A ostatecznie pokroić na drobniutkie kawałki.
  3. Przygotować zalewę: do miseczki wyłożyć keczup, koncentrat, wsypać sól, pieprz, paprykę czerwoną, curry i rozdrobniony czosnek.
  4. Czysty – wypłukany ryż wyłożyć na dno brytfanny. Zalać zalewą pomidorową.
  5. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Wyłożyć na ryż.
  6. Mięso z kurczaka umyć, pokroić w podłużne kawałki. Kurczaka polać rozpuszczonym masłem (żeby przyprawy mogły się przykleić). Posypać solą, pieprzem, papryką czerwoną i curry.
  7. Ułożyć mięso na ryżu i lekko docisnąć.
  8. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec (bez przykrycia) przez 60 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie nałożyć pokrywę i odczekać 15 minut – to po to, aby mięso nie wyschło nadmiernie po gwałtownym wyjęciu z piekarnika.
  9. Podawać kawałki mięsa z porcją ryżu i surówką – najlepiej z kapusty „po chińsku” http://ladydieta.pl/2020/01/15/surowka-z-kapusty-po-chinsku/

Dodaj komentarz