Rozmawiam z Mamą. Mówię, że robię surówkę z kapusty, a Mama na to, że mój starszy brat robi podobno coś pysznego z kapusty. Więc szybko sms, żeby się podzielił pomysłem. Natychmiast dostałam fotkę przepisu w myśl powiedzenia: mówisz… masz… Nie ma to, jak niezawodność starszego brata, a nie wiem, czy nie bardziej bratowej Ani 😉 Czytam i co widzę – cała tajemnica tkwi w zalewie, której składnikiem jest ocet ryżowy. Troszeczkę zmniejszyłam ilość cukru i octu. Dodałam koperek, żeby było troszkę zielonego. I otrzymałam surówkę bardzo podobną do tych serwowanych w barach z kuchnią chińską. Jak dla mnie super. Szybko, sprawnie i smacznie. Zobaczcie.
Surówka z kapusty „po chińsku”
Składniki:
– 650 g kapusty białej
– 2 marchewki (200 g)
– 2 ząbki czosnku (10 g)
– 1 stołowa łyżka koperku zielonego
Zalewa:
– ½ szklanki octu ryżowego (120 ml) – można dać troszkę więcej, jeśli chcecie surówkę bardziej kwaśną
– ½ szklanki cukru (100 g) – można dać mniej, jeśli wolicie bardziej kwaśną, niż słodką
– ¼ szklanki oleju roślinnego (60 ml)
– 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno poszatkować, albo rozdrobnić przy użyciu przystawki do warzyw, montowanej do maszynki do mielenia mięsa.
- Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej (albo przystawce jak wyżej) na grubych oczkach.
- Czosnek obrać i zmiażdżyć dłonią na desce. Następnie rozetrzeć i jeśli trzeba, to dosiekać, żeby były drobniutkie kawałeczki.
- W rondelku podgrzewać składniki zalewy do momentu rozpuszczenia się soli.
- Ciepłą, ale nie gorącą zalewą zalać warzywa. Wymieszać równomiernie. Dodać koperek i wymieszać.
- Przykryć folią typu stretch, bo bardzo pachnie i wstawić do lodówki na minimum godzinę. A najlepiej na noc. To po to, aby kapusta się lekko zamarynowała w zalewie. Zmiękła, a jednocześnie zmieniła smak.
- Wyjąć z lodówki i odlać nadmiar zalewy. Przełożyć do salaterki. A jeśli coś zostanie można przełożyć do słoiczka i trzymać zakręcone przez kilka dni w lodówce.
- Podawać do dań z mięsem. Super komponuje się z ryżem i wszelkimi kaszami. Idealna do Fileta na pomidorowym ryżu: http://ladydieta.pl/2020/01/12/filet-na-pomidorowym-ryzu/
Fajnie i pewnie sm😊acznie
Polecam z pełnym przekonaniem, Madziu 🙂