Surówka z kapusty „po chińsku”

Rozmawiam z Mamą. Mówię, że robię surówkę z kapusty, a Mama na to, że mój starszy brat robi podobno coś pysznego z kapusty. Więc szybko sms, żeby się podzielił pomysłem. Natychmiast dostałam fotkę przepisu w myśl powiedzenia: mówisz… masz… Nie ma to, jak niezawodność starszego brata, a nie wiem, czy nie bardziej bratowej Ani 😉 Czytam i co widzę – cała tajemnica tkwi w zalewie, której składnikiem jest ocet ryżowy. Troszeczkę zmniejszyłam ilość cukru i octu. Dodałam koperek, żeby było troszkę zielonego. I otrzymałam surówkę bardzo podobną do tych serwowanych w barach z kuchnią chińską. Jak dla mnie super. Szybko, sprawnie i smacznie. Zobaczcie.

Surówka z kapusty „po chińsku”

Składniki:

– 650 g kapusty białej

– 2 marchewki (200 g)

– 2 ząbki czosnku (10 g)

– 1 stołowa łyżka koperku zielonego

Zalewa:

– ½ szklanki octu ryżowego (120 ml) – można dać troszkę więcej, jeśli chcecie surówkę bardziej kwaśną

– ½ szklanki cukru (100 g) – można dać mniej, jeśli wolicie bardziej kwaśną, niż słodką

– ¼ szklanki oleju roślinnego (60 ml)

– 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkować, albo rozdrobnić przy użyciu przystawki do warzyw, montowanej do maszynki do mielenia mięsa.
  2. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej (albo przystawce jak wyżej) na grubych oczkach.
  3. Czosnek obrać i zmiażdżyć dłonią na desce. Następnie rozetrzeć i jeśli trzeba, to dosiekać, żeby były drobniutkie kawałeczki.
  4. W rondelku podgrzewać składniki zalewy do momentu rozpuszczenia się soli.
  5. Ciepłą, ale nie gorącą zalewą zalać warzywa. Wymieszać równomiernie. Dodać koperek i wymieszać.
  6. Przykryć folią typu stretch, bo bardzo pachnie i wstawić do lodówki na minimum godzinę. A najlepiej na noc. To po to, aby kapusta się lekko zamarynowała w zalewie. Zmiękła, a jednocześnie zmieniła smak.
  7. Wyjąć z lodówki i odlać nadmiar zalewy. Przełożyć do salaterki. A jeśli coś zostanie można przełożyć do słoiczka i trzymać zakręcone przez kilka dni w lodówce.
  8. Podawać do dań z mięsem. Super komponuje się z ryżem i wszelkimi kaszami. Idealna do Fileta na pomidorowym ryżu: http://ladydieta.pl/2020/01/12/filet-na-pomidorowym-ryzu/

3 Responses

Dodaj komentarz