Surówka z kapusty pekińskiej w marynacie

Kolejny tydzień mamy ograniczać spacery po zakupy. Dlatego warto zatowarowywać się z rozmysłem i w miarę możliwości przedłużać życie naszych warzyw w lodówce. Taką metodą jest przygotowywanie surówek i zamykanie ich w słoiki. W takiej postaci długo zachowują świeżość i co najważniejsze – są gotowe do spożycia zaraz po wyjęciu z lodówki. To też metoda na zachęcanie do konsumpcji warzyw naszych rodziców i wszystkich osób starszych, które nie powinny teraz zawracać sobie głowy planowaniem i realizowaniem kulinarnych wyzwań. W moim przypadku „metoda słoikowa” sprawdza się nienagannie. Dziś kolejna porcja zdrowych słoików pojechała do moich kochanych Seniorów ❤️

Surówka z kapusty pekińskiej w marynacie

(6 słoików po 500 ml)

Wsad warzywny

Składniki:

  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki (240 g)
  • 2 ząbki czosnku (8 g)
  • 1 papryczka chili

Zalewa

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 1/3 szklanki cukru (50 g)
  • 1 łyżka soli
  • 3 sztuki ziarenek ziela angielskiego
  • 5 sztuk ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 listek laurowy
  • 3 sztuki goździków
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego (60 g)
  • 1/4 szklanki octu (50 g)

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską obrać z uszkodzonych liści i posiekać drobno.
  2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  3. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Papryczkę pokroić w drobne kawałeczki.
  5. Przygotować marynatę: do garnka wlać wodę, wsypać cukier, sól, pieprz, goździki, liść laurowy i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wlać olej i ocet. Wymieszać.
  6. W garnku lub dużej misce układać warstwami kapustę, marchew, czosnek i papryczkę. Ugnieść dłonią. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na koniec zalać zalewą.
  7.  
  8. Na wierzchu położyć talerzyk i obciążyć go słoiczkiem wypełnionym wodą. Przykryć pokrywką i wstawić w chłodne miejsce. Na dwór lub do lodówki. Czas „przegryzania się” składników to 24 godziny.
  9. Następnego dnia zlać nadmiar zalewy, a gotową surówkę przekładać do zakręcanych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

 

 

1 Response

Dodaj komentarz