Zapiekanka makaronowo-mięsna

Uwielbiam dania jednogarnkowe, a przykładem takiej potrawy są wszelkiego rodzaju zapiekanki w naczyniu żaroodpornym, brytfance, czy naczyniu glinianym. To świetne rozwiązanie dla wszystkich nowoczesnych gospodyń. Wszystkie składniki wystarczy umieścić w jednym naczyniu, wstawić do piekarnika, odczekać czas pieczenia i gotowy posiłek pojawia się na domowym stole. Taki obiad robi się szybko, sprawnie, a posprzątanie po nim nie wymaga wiele zmywania. Jednym słowem – eureka kulinarna dla każdej kobiety 😉

Zapiekanka makaronowo-mięsna

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

  • 200 g makaronu penne (rurka skośna rowkowana)
  • szczypta soli
  • 400 g mięsa z szynki
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz – do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 80 g sera żółtego typu Gouda
  • 1 szklanka keczupu z dyni: http://ladydieta.pl/2018/10/23/keczup-z-dyni/ lub 200 g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  2. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  3. Cebulę obrać i pokroić w ósemki, przesmażyć na suchej patelni. Wystudzić i przepuścić przez maszynkę. Dodać do mięsa.
  4. Na patelni rozgrzać olej roślinny. Włożyć na niego mięso z cebulą i chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu. Na niego połowę mięsa z cebulą.
  7.  
  8. Wierzch posmarować połową keczupu z dyni lub połową koncentratu pomidorowego. Na koncentrat wyłożyć połowę startego sera.
  9.  
  10. Na warstwę sera wyłożyć: pozostałą część makaronu, mięsa, koncentratu. Na wierzch ułożyć pozostały ser żółty.
  11. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Dodaj komentarz