We wtorek trud szkolny moim pociechom postanowiłam osłodzić czekoladowym blokiem z preparowanym ryżem i płatkami kukurydzianymi.
Dla mnie taka słodycz to sentymentalny powrót do przeszłości. Blok czekoladowy z mlekiem w proszku i rumowym aromatem był namiastką – nieobecnej w sklepach – czekolady 😊
Ale o dziwo, choć dziś czekolady nie brakuje, to moje dzieci uwielbiają ten przysmak sprzed ponad 30 lat (sic!).
Fajnie, gdy tak smacznie łączy się świat przeszłości i teraźniejszości 😋
Blok z preparowanym ryżem i płatkami kukurydzianymi
Składniki:
– 1/2 kostki masła
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki wody
– 4 łyżki kakao
Zagotować do rozpuszczenia. Dobrze przestudzić. Do chłodnej masy dodać:
– 300 g pełnego mleka w proszku
– zapach rumowy
– 150 g ryżu preparowanego
– 4 łyżki płatków kukurydzianych typu corn flakes
Całość wymieszać i włożyć do foremki. Schłodzić w lodówce.