Blok czekoladowy z preparowanym ryżem

We wtorek trud szkolny moim pociechom postanowiłam osłodzić czekoladowym blokiem z preparowanym ryżem i płatkami kukurydzianymi.

Dla mnie taka słodycz to sentymentalny powrót do przeszłości. Blok czekoladowy z mlekiem w proszku i rumowym aromatem był namiastką – nieobecnej w sklepach – czekolady 😊
Ale o dziwo, choć dziś czekolady nie brakuje, to moje dzieci uwielbiają ten przysmak sprzed ponad 30 lat (sic!).
Fajnie, gdy tak smacznie łączy się świat przeszłości i teraźniejszości 😋

Blok z preparowanym ryżem i płatkami kukurydzianymi

 Składniki:

– 1/2 kostki masła

– 1/2 szklanki cukru

– 1/2 szklanki wody

– 4 łyżki kakao

Zagotować do rozpuszczenia. Dobrze przestudzić. Do chłodnej masy dodać:

– 300 g pełnego mleka w proszku

– zapach rumowy

– 150 g ryżu preparowanego

– 4 łyżki płatków kukurydzianych typu corn flakes

Całość wymieszać i włożyć do foremki. Schłodzić w lodówce.

 

Dodaj komentarz