Drożdżówka bez wyrabiania. Prosta w przygotowaniu, ślicznie pachnąca i puszysta. Idealna do jogurtu na drugie śniadanie. Wygodna przekąska na krótką szkolną przerwę. Polecam każdej mamie, która dba o zawartość szkolnego pudełka swojego dziecka 🙂
Drożdżówka bez wyrabiania
Ciasto drożdżowe pani Urszuli Baran od Sióstr zakonnych Katarzynek w Braniewie
Składniki:
- 25 g drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka (120 ml)
- 1/2 szklanki cukru (90 g)
- 1 cukier wanilinowy
- 2 roztrzepane jajka
- 1/4 szklanki oleju (40 ml)
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 szklanki mąki (ok. 320 g)
- ½ szklanki do wyboru: rodzynek, suszonej żurawiny lub skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozdrobnić. Dodać letnie mleko i cukry. Wymieszać łyżką.
- Wlać roztrzepane widelcem jajka i olej.
- Dodać sól, cynamon, kurkumę.
- Dodać przesianą mąkę. Zarobić łyżką, żeby nie było grudek.
- Na koniec dodać rodzynki.
- Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, żeby wyrosło.
- Po tym czasie lekko przerobić i wkładać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Można foremki wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną.
- Ciasto odstawić na 30 minut (można do piekarnika na 50 stopni Celsjusza), niech ciasto ruszy i wyrośnie do wysokości połowy foremki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 100 stopni.
- Piec 30 minut w 170 stopniach Celsjusza.