Drożdżówka bez wyrabiania

Drożdżówka bez wyrabiania. Prosta w przygotowaniu, ślicznie pachnąca i puszysta. Idealna do jogurtu na drugie śniadanie. Wygodna przekąska na krótką szkolną przerwę.  Polecam każdej mamie, która dba o zawartość szkolnego pudełka swojego dziecka 🙂

Drożdżówka bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe pani Urszuli Baran od Sióstr zakonnych Katarzynek w Braniewie

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka (120 ml)
  • 1/2 szklanki cukru (90 g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/4 szklanki oleju (40 ml)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 szklanki mąki (ok. 320 g)
  • ½ szklanki do wyboru: rodzynek, suszonej żurawiny lub skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozdrobnić. Dodać letnie mleko i cukry. Wymieszać łyżką.
  2. Wlać roztrzepane widelcem jajka i olej.
  3. Dodać sól, cynamon, kurkumę.
  4. Dodać przesianą mąkę. Zarobić łyżką, żeby nie było grudek.
  5. Na koniec dodać rodzynki.
  6. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, żeby wyrosło.
  7. Po tym czasie lekko przerobić i wkładać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Można foremki wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną.
  8. Ciasto odstawić na 30 minut (można do piekarnika na 50 stopni Celsjusza), niech ciasto ruszy i wyrośnie do wysokości połowy foremki.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 100 stopni.
  10. Piec 30 minut w 170 stopniach Celsjusza.

 

 

Dodaj komentarz