Bułki grahamki

Bułki grahamki

„Jak dobrze wstać
Skoro świt
Jutrzenki blask
Duszkiem pić
Nim w górze tam
Skowronek zacznie tryl
Jak dobrze wcześnie wstać
Dla tych chwil…” – Jonasz Kofta

A właśnie, a jak Wasz poranek? Mój w świetnym humorze. Pracowity. Uwielbiam przygotowywać świeże pieczywo na weekendowe śniadania. Po ciepłe bułeczki wcale nie trzeba biegać do sklepu. Można je upiec samodzielnie. W domu pachnie, jak w piekarni. A bułeczki znikają z blachy jedna za drugą. Polecam, bo frajda niesamowita.

Bułki grahamki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
  • ½ szklanki otrąb owsianych
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 0,25 szklanki kefiru
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • ¼ kostki drożdży (2,5 dag) lub 8g drożdży suszonych
  • 380 ml wody ciepłej (ok. 1,5 szklanki)
  • 2 łyżki stołowe ziaren dyni
  • 2 łyżki stołowe ziaren słonecznika
  • 2 łyżki stołowe ziaren sezamu
  • 2 łyżki stołowe ziaren siemienia lnianego

Można bułki przygotować bez ziaren. A można też dodać mak, żurawinę suszoną, morelę, śliwkę i rodzynki – wówczas powstanie wersja na słodko.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozkruszyć w dłoniach, dodać ciepłą wodę, cukier i łyżkę mąki (z trzech rodzajów mąk wymieszanych). Wymieszać. Posypać po wierzchu drugą łyżką mąki. Przykryć talerzykiem. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Gotowe, gdy rozczyn podwoił swoją objętość, a na wierzchu widoczne są bąble powietrza.
  2. Wymieszać mąki, otręby, płatki, sól i ziarna. W suchych składnikach zrobić dołek i wlać do niego wyrośnięte drożdże, kefir, miód. Na koniec dosypać ziarno i pestki.
  3. Składniki wymieszać i zarobić jednolite ciasto. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy połączyć dobrze składniki, żeby nie było w środku niewymieszanej mąki.
  4. Ciasto będzie posiadało bardzo gęstą konsystencję. Łyżka pozostawiona w cieście będzie stała sztywno.
  5. Ciasto przykryć ściereczką i zostawiać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przerobić chwilę, aby uszły z niego pęcherze powietrza.
  6. Formować kulki wielkości piłeczki do tenisa ziemnego. Formując bułeczkę każdorazowo dłonie moczyć w miseczce z wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do dłoni. Z tej porcji składników powinno się uformować 16 sztuk bułeczek.
  7. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
  8. Można posypać dowolnymi ziarenkami: sezamem, makiem, siemieniem lnianym. Odstawić, aby troszkę wyrosły. Gdy się lekko napuszą, wstawić do nagrzanego piekarnika do 100 stopni Celsjusza. Podkręcić temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec przez około 30 minut – w zależności od piekarnika. Gdy się zarumienią po wierzchu pieczenie czas zakończyć. Można bułeczki zostawić do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach lub na kratce na blacie w kuchni.

Dodaj komentarz