Ziemniaki pieczone w piekarniku

I kolejny poniedziałek przed nami. Dzisiejszy łaskawy, bo choć przymrozek nocą, to poranek słoneczny. Zastanawiałam się o czym dziś napisać na blogu. I wpadłam na pomysł zaprezentowania części mojego wczorajszego obiadu 🙂  Jest takie warzywo, które w Polsce jadamy w dużych ilościach. Najczęściej gotowane. W wersji mniej zdrowej w postaci frytek, czy smażonych na tłuszczu talarków. Czasem, jako dodatek do klusek kopytek, czy śląskich. Surowe smażone jako placki, czy babka. Już wiecie, o czym dziś będzie? Tak jest o ziemniaku. Ale nietypowo. Bo dziś w roli głównej pieczone ziemniaki. To świetna alternatywa dla ukochanych przez dzieci frytek. Ziemniaki po uprzednim przygotowaniu piecze się na blasze piekarnika. Opiekają się z każdej strony, a dodatkowo mają smak podkręcony dodatkiem przypraw: soli, pieprzu czarnego mielonego, czosnku, papryki słodkiej. Ponadto cieszą oko, bo wyglądają niebanalnie i bardzo apetycznie. U mnie w domu zawsze znikają z blaszki niezależnie od przygotowanej ilości. Po podgrzaniu świetnie smakują z kefirem, czy mlekiem. Polecam!

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Składniki:

– ziemniaki surowe – dowolna ilość

– sól, pieprz, czosnek suszony – do smaku

– olej roślinny – w zależności od ilości ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki – najlepiej odmiany żółtej, umyć szczoteczką. Obrać. Pokroić w ósemki lub ćwiartki, jeśli ziemniaki są nieduże. mogą być też regularne plastry – talarki. Jak Wam pasuje.
  2. Rozdrobnione przełożyć do miski i polać olejem. W takiej ilości, aby olej pokrył ziemniaki cieniutką warstwą. Wymieszać, żeby olej równomiernie pokrył każdy kawałek ziemniaka. Taki film z oleju zabezpiecza ziemniaki przed zmianą barwy na skutek enzymatycznego brunatnienia. Ponadto uniemożliwia bezpośredni kontakt komórek ziemniaka z solą, którą za chwilę przyprawić trzeba ziemniaki. Sól powoduje odwodnienie. Jeśli nie pokryje się ziemniaków olejem, a posypie solą, to momentalnie tracą one wodę. Na blasze pojawia się płyn, a przecież chcemy ziemniaki upiec, a nie ugotować.
  3. Pokryte olejem ziemniaki oprószyć solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Można tez posypać papryką czerwoną słodką, ale w niedużej ilości, bowiem papryka pod wpływem działania wysokiej temperatury może nadać ziemniakom gorzkawy posmak. Wymieszać, żeby przyprawy pokryły kawałki ziemniaków.
  4. Ziemniaki wyłożyć na blachę piekarnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec z termoobiegiem przez 35 minut. Po 20 minutach lekko poruszyć blachą, albo przemieszać, żeby kawałki mogły się przypiec ze wszystkich stron. Ziemniaki piec do momentu zrumienienia lub ewentualnego przypieczenia, jeśli lubicie chrupiące.

 

Dodaj komentarz