Ubóstwiam ten chlebek! Choć w mojej ulubionej wersji jest on bardziej formą ciastka owsianego, bo kryje w sobie słodkie suszone owoce. Jest zwarty i się nie kruszy. Przypomina trochę karmę dla papużek czy kanarków, ale jest pyszny 🙂
Idealnie sprawuje się w podróży i w pracy. Przygotowując chlebek można dodać dowolne inne składniki: sezam, mak, zmielone płatki, mąkę, otręby, daktyle, suszoną śliwkę, żurawinę. Zakładając, że na każde 200g składnika suchego dodajemy jedno jajo. Jeśli chcemy uzyskać chlebek bardziej wytrawny wystarczy usunąć słodkie owoce i dodać w to miejsce odpowiednią gramaturę innych składników. Próbowałam różnych kombinacji i zawsze wypiek się udawał. Wersję bezglutenową uzyskamy usuwając z receptury płatki owsiane. W to miejsce można dodać 100 g płatków gryczanych lub płatków jaglanych.
Chlebek „Samo Ziarno”
(na formę keksową o wymiarach 26 na 12 cm)
Składniki:
- 100 g nasion słonecznika
- 100 g pestek dyni
- 100 g orzechów laskowych lub włoskich
- 100 g płatków owsianych
- 100 g siemienia lnianego
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 jaja
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Ziarno dyni, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu podprażyć chwilę na patelni. Najlepiej pod przykryciem, bo strzela. I szybko się przypala, dlatego prażyć należy krótko. Przestudzić.
- Sól wymieszać z jajkami i miodem. Dodać ziarno.
- Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
- Przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem.
- Piec 60 minut w temp. 180 stopni.
- Wystudzić na kratce.