Chlebek „Samo Ziarno”

Ubóstwiam ten chlebek! Choć w mojej ulubionej wersji jest on bardziej formą ciastka owsianego, bo kryje w sobie słodkie suszone owoce. Jest zwarty i się nie kruszy. Przypomina trochę karmę dla papużek czy kanarków, ale jest pyszny 🙂

Idealnie sprawuje się w podróży i w pracy. Przygotowując chlebek można dodać dowolne inne składniki: sezam, mak, zmielone płatki, mąkę, otręby, daktyle, suszoną śliwkę, żurawinę. Zakładając, że na każde 200g składnika suchego dodajemy jedno jajo. Jeśli chcemy uzyskać chlebek bardziej wytrawny wystarczy usunąć słodkie owoce i dodać w to miejsce odpowiednią gramaturę innych składników. Próbowałam różnych kombinacji i zawsze wypiek się udawał. Wersję bezglutenową uzyskamy usuwając z receptury płatki owsiane. W to miejsce można dodać 100 g płatków gryczanych lub płatków jaglanych.

Chlebek „Samo Ziarno”

(na formę keksową o wymiarach 26 na 12 cm)

Składniki:

  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 jaja
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Ziarno dyni, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu podprażyć chwilę na patelni. Najlepiej pod przykryciem, bo strzela. I szybko się przypala, dlatego prażyć należy krótko. Przestudzić.
  2. Sól wymieszać z jajkami i miodem. Dodać ziarno.
  3. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.

 

 

 

 

 

 

  1. Przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem.
  2. Piec 60 minut w temp. 180 stopni.
  3. Wystudzić na kratce.

 

 

Dodaj komentarz