Kotlety z kalafiora

Moje dzieci uwielbiają kotlety z kalafiora. Gdy po raz pierwszy spróbowały ich u babci, były zachwycone. Ale obie z mamą ustaliłyśmy wcześniej, że dopiero gdy przełkną ostatni kęs, dowiedzą się, co było w środku. Kiedy moje pociechy skończyły jeść babcia zdradziła, z czego zrobione są te kotlety. Uśmiałam się do łez, widząc czworo szeroko otwartych oczu i słysząc niedowierzające zapytania: Ale jak to…?! Tam był kalafior?! Babciu nie żartuj! Wkręcasz nas, babciu! Powiedz prawdę, z czego są te kotlety?! I tak to udowodniłam dzieciom, że są stereotypowo nastawione do warzyw i jak nie wiedzą, że je jedzą, to im smakują. A jak wiedzą, to grymaszą. Dzieci zgodnie przyznały mi rację. A kotlety weszły do stałego menu w naszym domu 🙂

Kotlety z kalafiora

Składniki:

– 1 sztuka kalafiora

– 1/2 szklanki mleka

– 1 łyżeczka soli

– ½ szklanki kaszy kuskus

– ¾ szklanki bulionu

– 2 jajka

– ½ szklanki bułki tartej do masy

– 1 pęczek koperku

– sól, pieprz – do smaku

– ½ szklanki bułki tartej do obtaczania przed smażeniem

– olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora ugotować do miękkości w wodzie z solą i 1/2 szklanki mleka. Osączyć na sicie wystudzić . Drobno posiekać.
  2. Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem i odstawić aby spęczniała.
  3. Do miski włożyć rozdrobnionego kalafiora, kaszę, dodać 2 jajka, bułkę tartą i posiekany drobno koperek. Składniki dobrze wymieszać.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach. Odłożyć na papierowy ręczniczek, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dodaj komentarz