Bułeczki cebulowe

Bułeczki cebulowe. Malutkie, w sam raz na dwa kęsy 🙂 Delikatne i pulchniutkie w środku. Kuszące chrupiącą skórką. Pachnące smażoną cebulką. Po prostu wspaniałe! Do szkolnego pudełka odmiana mile widziana 🙂

Bułeczki cebulowe

Składniki:

(przepis na 10 sztuk)

  • 12 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 niepełne szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1,5 łyżki roztopionego masła
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • sól gruboziarnista do posypania

 

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wkruszyć drożdże. Wodę i mleko podgrzać, żeby były letnie. Wlać do drożdży. Wsypać cukier. Wymieszać. Zasypać 2 łyżkami mąki. I odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie pokroić cebulę w drobniutką kostkę. Zeszklić na oleju. Wystudzić.
  3. Do wyrośniętego rozczynu dosypać pozostałą część mąki, sól, roztopione masło i przesmażoną cebulę.
  4. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie ciasto wyjąć. Przerobić i podzielić na 10 równych części.
  6. Uformować bułeczki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć formy do muffinek. Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut.
  7. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać gruboziarnistą solą.
  8. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Studzić na kratce.

 

Dodaj komentarz