Gorzka czekolada, migdał i kokos – połączenie, któremu nie sposób się oprzeć… 🙂
Ciasto czekoladowe z kokosowymi kuleczkami
Składniki:
(na tortownicę średnicy 21 cm)
Kulki:
- 250 g twarogu
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 aromat migdałowy
Ciasto:
- 5 jajek
- 22 dag mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dag cukru
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 150 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Połączyć składniki kulek. Utoczyć kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na dnie tortownicy.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Czekoladę rozpuścić, ostudzić i wymieszać z żółtkami.
- Mąki połączyć z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną, wlać mleko i zmiksować. Wymieszać z pianą ubitą z białek.
- Ostrożnie zalać kulki, żeby się nie poprzemieszczały.
- Piec ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej do suchego patyczka.
- Wystudzone można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.