Ciasto czekoladowe z kokosowymi kuleczkami

Gorzka czekolada, migdał i kokos – połączenie, któremu nie sposób się oprzeć… 🙂

Ciasto czekoladowe z kokosowymi kuleczkami

Składniki:

(na tortownicę średnicy 21 cm)

Kulki:

  • 250 g twarogu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 aromat migdałowy

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 22 dag mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag cukru
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 150 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Połączyć składniki kulek. Utoczyć kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na dnie tortownicy. 
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  3. Czekoladę rozpuścić, ostudzić i wymieszać z żółtkami.
  4. Mąki połączyć z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną, wlać mleko i zmiksować. Wymieszać z pianą ubitą z białek.
  5. Ostrożnie zalać kulki, żeby się nie poprzemieszczały.
  6. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej do suchego patyczka.
  7. Wystudzone można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz