Rolada serowa z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami

Noc sylwestrowa, planowane spotkanie z przyjaciółmi. Menu powinno być uroczyste i wykwintne. A może zaskoczyć gości roladą serową z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami? Na talerzu wygląda bajecznie. Smakuje obłędnie. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Sprawdza się na każdą okazję. Polecam!

Rolada serowa z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 50 dag żółtego sera
  • 3 jaja
  • 3 łyżki majonezu
  • 30 dag pieczarek
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku 250 g
  • 1 cebula
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka ok. 500 g
  • 4 łyżki oleju (2 łyżki do pieczarek, 2 łyżki do cebuli)
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jaja i majonez.
  2. Dokładnie wymieszać i masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto będzie cieniutką warstwą, ale troszkę podrośnie.
  3. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  4. W tym czasie rozmrozić szpinak. Wyjąć go na gorąca patelnię i odparować na nadmiaru wilgoci. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
  6. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju.
  7. Upieczone ciasto serowe wyjąć z piekarnika i przykryć ściereczką, żeby troszkę zaparowało od blachy. Wtedy łatwiej je odkleić od papieru. Przestudzić przez 10 minut, ale nie wychłodzić zupełnie, bo ciasto zacznie się łamać. Ciepły placek delikatnie odkleić od papieru. Na stronę wierzchnią nałożyć farsz. Najpierw równomiernie rozłożyć szpinak. Na niego położyć surowy, rozbity filet z kurczaka posypany przyprawami, podsmażoną cebulę i pieczarki.
  8. Powierzchnię wyrównać łyżką lub ręką, żeby nie było wolnych przestrzeni.
  9. Całość zwinąć w ścisły rulonik.
  10. Zawinąć roladę w papier do pieczenia i zapiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  11. Po upieczeniu odwinąć roladę z papieru, aby odparowała.
  12. Najwygodniej kroić roladę wystudzoną.
  13. Wystudzoną roladę przechowywać w lodówce.

6 Responses

Dodaj komentarz