Kruche ciasteczka domowe z maszynki

Pamiętacie z dzieciństwa kruche ciasteczka u babci albo cioci, czy wujenki? Ciasteczka leżały zawsze w papierowej torbie, gdzieś na zapiecku kaflowego pieca albo w rogu kuchni opalanej węglem. Dzięki temu były zawsze chrupiące. Dzieciom specjalne były wydzielane, bo rarytas miał wielkie wzięcie. Ciasteczka kruche, podłużne, robione z użyciem maszynki do mielenia mięsa. Zakładało się specjalną nakładkę do formowania w miejsce sitka i przesuwało blaszkę nadającą kształt ciastek. Najczęściej były białe, czasem brązowe z kakao. Ja dla urozmaicenia zaczęłam robić też z makiem, sezamem i wiórkami kokosowymi. Są kruche, maślane. Do kawy niedzielnej nie mają sobie równych. Pyszności 😊

Kruche ciasteczka domowe z maszynki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ziarna sezamu białego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:

  1. Do miski wsypać przesianą mąkę.
  2. Masło posiekać z mąką,
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do mąki z masłem.
  4. Do masy dodać śmietanę.
  5. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i do każdej z nich dodać inny dodatek: kakao, mak, sezam, wiórki kokosowe.
  6. Ciasto włożyć do lodówki, żeby odpoczęło 1-2 godziny.
  7. Zamontować przystawkę do ciastek do maszynki do mielenia mięsa. Wybrać dowolny kształt i porcjami przepuszczać ciasto.
  8. Jeśli nie macie przystawki, to ciasto można rozwałkować na stolnicy. I foremkami do ciastek piernikowych wykrawać ciasteczka.
  9. Układać je na na blasze wyłożonej papierem. Piec w piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Do zrumienienia po wierzchu. W przypadku ciastek z kakao uważać, bo rumienią się widocznie dopiero, gdy już są zbyt wypieczone. Najlepiej wypiekać je na koniec, gdy wiemy ile czasu potrzebowały na pieczenie ciastka jasne.

 

2 Responses

Dodaj komentarz