Ciasteczka owsiane krojone

Ciastka owsiane z bakaliami są u mnie na porządku dziennym. O ile masę przygotowuje się błyskawicznie, to jednak formowanie zajmuje trochę czasu. Dlatego postanowiłam sobie życie ułatwić piekąc ciasto na całej blasze kuchennej. Jeszcze ciepłe pokroiłam w kwadraty i gotowe 😊 Szybko i wygodnie. A jednocześnie pożywnie i zdrowo!

Ciasteczka owsiane krojone 

Składniki:

– 1 szklanka herbaty rooibos o dowolnym smaku zaparzona z jednej torebeczki ekspresowej lub surowca sypanego w ilości do uzyskania esencjonalnego naparu (ja użyłam malinowej)

– 2 łyżki miodu

– 350 g płatków owsianych

– 1 jabłko

– 1 banan

– 2 łyżki mleka w proszku

– 1 jajko

– szczypta soli

– ½ szklanki rodzynek

– ½ szklanki pestek słonecznika

– ½ szklanki pestek dyni

– ½ szklanki siemienia lnianego

 

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę lekko przestudzić i rozpuścić w niej miód.
  2. Płatki wsypać do miski. I zalać herbatą. Odstawić na 10 minut, żeby płatki wchłonęły płyn.
  3. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Nie obierać.
  4. Banana zgnieść widelcem. Wymieszać z mlekiem w proszku.
  5. Jajko rozbić widelcem ze szczyptą soli.
  6. Do płatków dodać jajko, banana i jabłko.
  7. Do masy dodać rodzynki, pestki i siemię. Wymieszać.
  8. Masę rozłożyć równomiernie na szerokiej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  10. Wyjąć i lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe kroić nożem na dowolny kształt: prostokąty lub kwadraty. Trzeba to zrobić, gdy masa jest ciepła, bo gdy wystygnie za bardzo, to będzie się kruszyć podczas krojenia na porcje.

 

 

Dodaj komentarz