Beza ze świeżymi owocami

Dziś Dzień Dziecka, więc musi być coś wyjątkowego. Dla moich NAJWSPANIALSZYCH – beza z truskawkami i borówkami. Zniewalająco chrupiąca. Urzekająca delikatnością. Przepiękna i pyszna. Nawet nie próbuję się jej oprzeć. Przecież ja wciąż jestem dzieckiem 😉

Beza ze świeżymi owocami

Beza

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 270 g drobnego cukru kryształu (1,25 szklanki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

Krem

Składniki:

  • 350 ml śmietany kremówki (schłodzonej w lodówce)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g ulubionych owoców: truskawki, borówki, maliny, itp.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić mikserem na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Gdy piana będzie sztywna zacząć dodawać porcjami cukier. Ubijać tylko do momentu, gdy cukier przestanie chrzęścić.
  2. Następnie wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, żeby masa była jednolita i lśniąca.
  3.  
  4. Ubitą masę bezową przełożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładać kupkami tak, aby otrzymać formę okręgu o średnicy ok. 25 centymetrów. Na środku warto zostawić lekkie wgłębienie w masie białkowej. Beza rośnie w czasie pieczenia, więc nie warto jej rozsmarowywać na większe koło, bo i tak się zwiększy.
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni Celsjusza i zaraz po włożeniu bezy zmniejszyć do 150 stopni. Piec przez ok. 90 minut. Jeśli będzie bardzo rumiana na wierzchu, to znaczy, że czas pieczenia trzeba skrócić. Po upieczeniu nie wyjmować bezy od razu. Pozostawić ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  6. Przygotować krem. Mikserem ubić śmietanę. Gdy ubita dodać cukier. Chwilę miksować i nie przerywając dodawać łyżkami serek mascarpone. Na koniec wcisnąć sok z cytryny.
  7. Na ostudzony spód bezowy wyłożyć krem.
  8. Udekorować świeżymi owocami i listkami mięty wg własnego pomysłu.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz