Sobotnie śniadanie. Nie mogłam się już doczekać, kiedy kuchnię opuści wreszcie niechciany gość – poranny pośpiech. Nie lubię, gdy przestrzeń wokół mnie opanowuje nerwowość. Wraz z wiekiem zmniejsza mi się tolerancja dla chaosu. W codzienności zdecydowanie faworyzuję spokój i porządek. A co na śniadanie? Na tarasie,w pełnym słońcu, czeka już pyszny waniliowy chlebek z makowo-sezamowych kuleczek. Dżem z malin i twarożek. Aromatyczna kawa i kakao. Czas rodzinnie podsumować tydzień obfitujący w szkolne wydarzenia. A przy okazji i kotom poświęcić uwagę nadrabiając zaległości w głaskaniu. Tak właśnie lubię najbardziej! 😊
Chlebek waniliowy z makowo-sezamowych kuleczek
(tortownica 20 cm – 32 porcje)
Składniki na 1 chlebek w tortownicy 20 cm:
- 300 ml ciepłej wody
- 1 ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 15 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki oleju
Na posypkę:
– pół szklanki maku
– pół szklanki ziarna sezamu
Sposób przygotowania:
- Z połowy wody, drożdży, 2 łyżeczek cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn drożdżowy. Odstawić do podrośnięcia.
- Do miski wsypać składniki suche: mąkę, pozostały cukier, sól. Wymieszać.
- Gdy drożdże się namnożą dodać do składników suchych. Uzupełnić resztą wody i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać olej.
- Ciasto wyrabiać na lekko oprószonej mąką powierzchni, powinno powstać gładkie i elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
- Ciasto wyjąć z naczynia, krótko zagnieść i uformować długi wałek. Przeciąć go na pół, a potem każdą część ponownie na pół i znowu na pół. A potem w poprzek na pół cały wałek. W ten sposób wyjdą 32 równe części, z których uformować kulki.
- Przygotować formę – tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Składniki na posypkę wymieszać. Uformowane kulki obtaczać w posypce (jeśli posypka się nie klei, to dłonie maczać w oleju) i układać w formie.
- Kolejne kulki układać tworząc drugi poziom, w ten sposób, jak układa się cegły (czyli w przerwach kulek dolnych kładziemy górne).
- Przykryć folią i pozostawić do napuszenia na ok. 15 minut, w ciepłym miejscu (ciasto może wyrosnąć do brzegów formy).
- Piec około 35 minut w temperaturze 200ºC. Najlepiej do metody suchego patyczka. Wbić patyczek drewniany w ciasto, gdy będzie suchy – ciasto gotowe. Chlebek powinien być wyraźnie zarumieniony.
- Po upieczeniu rozpiąć tortownicę i studzić na kratce.