Muffinki kakaowe z rodzynkami

Coraz chłodniejsze mamy poranki. Już sięgam po świeczki – doskonałą metodę na ocieplenie klimatu 😉 Trzeba jakoś poprawić sobie nastrój. Dlatego popędziłam do kuchni i upiekłam muffinki. Niby trochę piernikowe, ale nie typowe, bo z przypraw korzennych, dałam tylko cynamon. Kakao, bo fenyloetyloamina przy takiej pogodzie jest panaceum na wszelkie smuteczki. Do osłody i koncentracji smaku słodkiego w punkcie posłużyły mi rodzynki. Pakuję do szkoły i pracy – na dobry piątek 😉

Muffinki kakaowe z rodzynkami

(porcja na 16 sztuk)

Składniki:

– 100 g masła (pół kostki)

– 1 szklanka mleka

– ¾ szklanki cukru

– 1 jajo

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 łyżki stołowe kakao

– ½ łyżeczki cynamonu

– ½ szklanki rodzynek

– 1 łyżka aromatu cytrynowego

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuścić w garnku. Lekko przestudzić. Dolać mleko. Dosypać cukier i wbić jajo. Wymieszać.
  2. Do tego samego garnka wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, cynamon i rodzynki. Na koniec dodać aromat. Wymieszać krótko, żeby tylko składniki uległy połączeniu.
  3. Przygotować formy do muffinek i wyłożyć je papilotkami.
  4. Do każdej wlać masę do ¾ wysokości papilotki.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 15 minut.
  6. Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.

 

 

Dodaj komentarz