Muffinki piernikowe z prażonym słonecznikiem

Pytam córkę, jaką wersję muffinek życzy sobie do szkoły. Amelka niezwykle zaangażowana w dyskusję odpowiada:

– Zrób jakiekolwiek…

Powiem Wam, że uwielbiam takie niosące w sobie bogactwo treści i wyczerpujące temat odpowiedzi moich dzieci. Ale nie odpuszczam i drażę wątek:

– Ale może jakieś sugestie? Białe, czy z kakao?

– Zrób ciemne, bo ostatnio były jasne.

Podsumowuje córka zgodnie z prawdą, bo były waniliowe z żurawiną. A ja się nie poddaję i postanawiam pytać dalej:

– To może zrobię z przyprawą piernikową, bo za oknem coraz chłodniej.

Amelka:

– O, to bardzo dobry pomysł!

Cóż za oszczędność w słowach, lapidarność myśli – w końcu moja córka. Już nie zadaję kolejnego pytania, tylko wyskakuję z pomysłem, że do piernikowych będzie pasował prażony słonecznik, bo orzechów włoskich nie jada jeden nasz domownik, więc żeby nie było, że dyskryminacja, to słonecznik będzie chrupał podobnie jak orzeszki. Na co Amelka nagle zrywa się z krzesła w kuchni i w locie, rzuca do mnie, kwitując dyskusję:

– No widzisz mamo, jak sobie ładnie poradziłaś. Ja Ci TYLKO pomogłam.

Moim ciałem targnął nagły śmiech. Ona przemawia do mnie moimi słowami – ratunku! 😉

Córka uwolniona popędziła do swojego pokoju. A ja zostałam w kuchni z pomysłem do realizacji. Uwielbiam to! 😊

 

Muffinki piernikowe z prażonym słonecznikiem

(porcja na 12 sztuk)

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej

– ¾ szklanki cukru

– 1 łyżka stołowa kakao

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka stołowa przyprawy korzennej do pienika

– szczypta soli

– 1 szklanka mleka

– 1 jajo

– ½ szklanki oleju

– 4 łyżki prażonych nasion słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni. Ostudzić.
  2. Składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól wymieszać w miseczce.
  3. Dodać mleko, jajo, olej i słonecznika. Wymieszać.
  4. Wymieszać do połączenia się składników.
  5. Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami.
  6. Do każdej wlać masę do ¾ wysokości papilotki.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 20 minut.
  8. Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.

 

 

 

Dodaj komentarz