Pochmurny poranek. Dzień refleksyjny, bo taka jego natura. Żeby nie zabrakło nam wigoru przygotowuję śniadanie inne niż zwykle. Po pierwsze, żeby rozgrzać organizm śniadanie jest na ciepło. A po drugie, żeby zapewnić ciału zastrzyk niezbędnej energii, posiłek jest na słodko. Gofry nieco odmienione, bo z dodatkiem wiórków kokosowych. Już same w sobie są pyszne. Można je z powodzeniem chrupać jak ciastka, bez typowych – dla gofrów – dodatków. Do kawy z puszystą mleczną pianką – idealne.
Chrupiące gofry kokosowe
(12 sztuk)
Składniki:
- 3/4 szklanki (200 ml kefiru)
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru trzcinowego (może być biały)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- szczypta soli
- 10 łyżek mąki pszennej typ 500
- 3 czubate łyżki otrąb pszennych
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki (200 ml wody)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Do naczynia wysokiego wlać kefir, wbić jaja i dosypać cukry. Ubić rózgą blendera na puszystą masę.
- Dodać sól, mąkę, otręby, sodę, wiórki kokosowe i wodę. Na koniec dolać olej.
- Całość dokładnie wymieszać przy pomocy blendera, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Całość odstawić na 15 minut, aż ciasto uzyska konsystencję średnio gęstej śmietany. Zagęszczą je pęczniejące wiórki kokosowe oraz uwadniający się gluten.
- Gofrownicę rozgrzać i posmarować olejem przed pieczeniem pierwszego gofra.
- Ciasto wylewać na powierzchnię gofrownicy porcjami i piec ok. 2 minuty. Najlepiej aby gofrowica miała dużą moc. Ja używam od lat gofrownicy Dezzal 1300 W.
- Gofry piec do wyraźnego zbrązowienia. Nie wyjmować zbyt wcześnie, bo będą miękki i wilgotne.
- Upieczone gofry odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia.
- Choć najsmaczniejsze, gdy są ciepłe. Ich temperaturę można utrzymać, gdy po upieczeniu umieści się je w piekarniku ustawionym na 100 stopni Celsjusza. Dodatkowo piekarnik je podsusza.
- Gofry podawać z ulubionymi dodatkami: świeżymi owocami, serkiem, jogurtem, dżemem, miodem, orzechami, bakaliami, czy masłem orzechowym.
- Gofer kokosowy to świetny pomysł na coś słodką przekąskę do szkoły, czy pracy, czy na wycieczkę.