Chrupiące gofry kokosowe

Pochmurny poranek. Dzień refleksyjny, bo taka jego natura. Żeby nie zabrakło nam wigoru przygotowuję śniadanie inne niż zwykle. Po pierwsze, żeby rozgrzać organizm śniadanie jest na ciepło. A po drugie, żeby zapewnić ciału zastrzyk niezbędnej energii, posiłek jest na słodko. Gofry nieco odmienione, bo z dodatkiem wiórków kokosowych. Już same w sobie są pyszne. Można je z powodzeniem chrupać jak ciastka, bez typowych – dla gofrów – dodatków. Do kawy z  puszystą mleczną pianką – idealne.

Chrupiące gofry kokosowe

(12 sztuk)

Składniki:

  • 3/4 szklanki (200 ml kefiru)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (może być biały)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • szczypta soli
  • 10 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 3 czubate łyżki otrąb pszennych
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki (200 ml wody)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia wysokiego wlać kefir, wbić jaja i dosypać cukry. Ubić rózgą blendera na puszystą masę.
  2. Dodać sól, mąkę, otręby, sodę, wiórki kokosowe i wodę. Na koniec dolać olej.
  3. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy blendera, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4.  
  5. Całość odstawić na 15 minut, aż ciasto uzyska konsystencję średnio gęstej śmietany. Zagęszczą je pęczniejące wiórki kokosowe oraz uwadniający się gluten.
  6. Gofrownicę rozgrzać i posmarować olejem przed pieczeniem pierwszego gofra.
  7. Ciasto wylewać na powierzchnię gofrownicy porcjami i piec ok. 2 minuty. Najlepiej aby gofrowica miała dużą moc. Ja używam od lat gofrownicy Dezzal 1300 W.
  8. Gofry piec do wyraźnego zbrązowienia. Nie wyjmować zbyt wcześnie, bo będą miękki i wilgotne.
  9. Upieczone gofry odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia.
  10. Choć najsmaczniejsze, gdy są ciepłe. Ich temperaturę można utrzymać, gdy po upieczeniu umieści się je w piekarniku ustawionym na 100 stopni Celsjusza. Dodatkowo piekarnik je podsusza.
  11. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami: świeżymi owocami, serkiem, jogurtem, dżemem, miodem, orzechami, bakaliami, czy masłem orzechowym.
  12. Gofer kokosowy to świetny pomysł na coś słodką przekąskę do szkoły, czy pracy, czy na wycieczkę.

 

 

Dodaj komentarz