Grochówka na wędzonce

Sezon zupowy w pełni. Dziś na stole zupa grochowa. Kojarzy się z wojskową zupą poligonową. Pachnie cudnie wędzonką. Smakuje grochem, ziemniakami, cebulką i smażoną kiełbaską. Skutecznie rozgrzewa, gdy za oknem wieje i pada. Syn zachwycony – jak na prawdziwego mężczyznę przystało 😊

Grochówka na wędzonce

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 5 szklanek wody – do wywaru
  • 1 wędzona kostka schabowa (10 cm)
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g grochu suchego łuskanego w połówkach
  • 1 stołowa łyżka majeranku
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 10 plasterków kiełbasy żywieckiej
  • 1 marchew
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować wodę na wywar. Włożyć kostkę wędzoną. Dodać pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, listek laurowy oraz połowę soli. Gotować około godziny, aż wywar stanie się esencjonalny.
  2. Groch przesypać do miseczki. Przepłukać letnią wodą 3 razy, żeby dokładnie pozbawić ziarno wszelkich zanieczyszczeń.
  3. Przełożyć do garnka z wywarem, dodać majeranek i gotować do miękkości – około godziny.
  4. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 20 minut. Uważać, aby nie rozgotować.
  5. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na suchej patelni. Po 2 minutach smażenia dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę żywiecką.
  6. Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Udusić w garnku na maśle.
  7. Do ugotowanego do miękkości grochu dodać: przesmażoną cebulkę z kiełbasą, ziemniaki i marchew. Jeśli zupa zbyt gęsta dolać do niej część wody z gotowania ziemniaków. Jeśli zbyt rzadka można na chwilę włożyć blender i zblendować odrobinę zawartości. Wtedy stanie się mętna i gęściejsza.
  8. Doprawić do smaku solą, pieprzem.

Dodaj komentarz