Ciasto marchwiowe z masą serową

Szukacie pomysłu na ciasto na święta? Polecam pyszne ciasto marchwiowe przekładane masą serową. Ciasto ze sporym udziałem marchewki, dzięki czemu nie jest takie kaloryczne. Mój  krem – serowy. Troszkę, jak sernik na zimno. Z korzennymi plackami komponuje się idealnie. Mam oto dietetyczny torcik w świątecznym klimacie opłatkowych śnieżynek 😊

Ciasto marchwiowe z masą serową

(forma 28 cm na 24 cm)

Ciasto

Składniki:

  • 3 średnie sztuki marchewki (300 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżka ziarna sezamu białego
  • 4 jajka
  • ½ szklanki oleju

Masa serowa

Składniki:

  • 1 kg sera białego (mielonego) z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki 30% tłuszczu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok.
  2. Do miski wsypać składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sezam. Wymieszać.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać.
  4.  
  5. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.
  7.  
  8. Ciasto wyjąć i przekroić nożem na 3 części.
  9. Przygotować krem do przełożenia. Galaretkę wsypać do kubka. Dodać żelatynę. Rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
  10. Ser wyłożyć do miski i zmiksować z cukrem pudrem.
  11. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać sok z cytryny. Ubitą śmietanę przełożyć do sera. I zmiksować.
  12. Do masy serowej dodać wystudzoną galaretkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  13. Krem odstawić do schłodzenia do lodówki. Połowę tężejącego kremu wyłożyć na pierwszy placek. Odczekać 10 minut, żeby masa zastygła i dopiero wtedy położyć kolejny placek. Jeśli zbyt wcześnie dociśnie się masę plackiem ciasta, to wypłynie ona na boki. Na drugi placek wyłożyć pozostałą część masy serowej. Na wierzch położyć 3 część placka marchwiowego.
  14.  
  15. Wierzch ciasta polać polewą: http://ladydieta.pl/?s=polewa
  16. Udekorować wg własnego pomysłu: u mnie gwiazdki z białego i błękitnego opłatka.
  17. Przechowywać w chłodzie.

Dodaj komentarz