Śledzie ze śliwką i orzechami

Dziś śledzie w zupełnie innej odsłonie smakowej. Tym razem z duszoną cebulą, suszoną śliwką i  orzechami włoskimi. Zapytacie dlaczego cebula duszona? Bo taka jest delikatniejsza, mniej paląca i ostra. Ponadto podczas obróbki termicznej (na skutek karmelizacji cukrów) wydobywa się z niej słodki smak, którego nie czuć, gdy surowa. Suszona śliwka dodaje śledziom świątecznego akcentu, a orzech…? Tu Was zaskoczę: orzech nadaje orzechowy posmak 😉

Śledzie ze śliwką i orzechami

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 płaty podwójne śledzia marynowanego
  • 1 cebula (najlepiej cukrowa)
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 4 śliwki suszone
  • 2 orzechy włoskie
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego do zalania

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe oczyścić ze skóry. Pokroić w paski szerokości 2 cm.
  2. Na patelni rozgrzać olej.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju.
  4. Śliwkę pokroić w paseczki 2-3 milimetrowe.
  5. Orzechy połamać na kawałki.
  6. W słoiku lub innym szklanym naczyniu układać na przemian: śledzie, cebulę, kawałki śliwki i kawałki orzecha. Postępować tak do wyczerpania składników. Zalać na wierzchu olejem roślinnym. Zakręcić i przechowywać w lodówce.

 

Dodaj komentarz