Uwielbiam jeździć do mojej Mamy, gdzie zawsze czeka na mnie coś pysznego do jedzenia. Trafiłam na placuszki z jabłkami. Zapytałam Mamę o przepis i co usłyszałam: no wiesz, robiłam „na oko”. Powiem Wam, że uwielbiam takie odpowiedzi z ust pań gotujących 😉 Placuszki bardzo mi smakowały. Chciałam koniecznie wejść w posiadanie przepisu, więc wymyśliłam, że następnym razem zrobimy je razem. Czyli Mama będzie działać metodą „na oko”, a ja zmierzę i zważę porcje składników. I tak się też stało. Zapakowałam się do Mamy z laptopem, aparatem i efekty naszego wspólnego gotowania możecie smakować i Wy. Teraz już wiem, jak samodzielnie zrobić mięciutkie placuszki z jabłkami. Choć te Mamine zawsze będą wzorem najlepszych i niezastąpionych. Bo prosto z serca… ❤️
Placuszki z jabłkami i cynamonem
(porcja na 30 sztuk)
Składniki:
– 4 jajka
– 5 łyżek cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 1,5 szklanki mleka
– 200 ml gęstego jogurtu
– 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500
– 5 kropel aromatu cytrynowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta cynamonu
– 4 średnie jabłka
– olej roślinny – do smażenia
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Masa powinna zjaśnieć w trakcie ubijania.
- Do ubitej masy dodać mleko i jogurt. Wymieszać.
- Dosypać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. I mikserem wymieszać, żeby nie było grudek.
- Dolać aromat. Wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę delikatnie wmieszać w ciasto.
- Jabłka umyć i obrać. Pokroić w ósemki. I każdą ósemkę jeszcze w kostkę. Dodać do masy z ciastem i wymieszać łyżką.
- Porcje ciasta wykładać łyżką stołową na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Po zdjęciu z patelni placki przekładać na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Choć placuszki pić oleju nie powinny.
- Podawać z jogurtem, twarożkiem albo posypane cukrem pudrem.