Wspaniały gulasz wołowy z piwem. Mięso delikatnie obsmażone, a następnie duszone w bulionie warzywnym z ziarnem tłuczonego ziela angielskiego, pieprzu czarnego, listkiem laurowym i rozmarynem. Po godzinie podlane piwem karmelowym. Sos zagęszczony tartą marchwią i kilkoma łyżeczkami musztardy miodowej. Gulasz podany z kaszą gryczaną białą niepaloną, żeby nie zdominować smaku mięsa. Przystawka – moja ukochana wyhodowana własną ręką – dynia Hokkaido. Pieczona oczywiście 😊
Gulasz wołowy z piwem
(porcja dla 8 osób)
Składniki:
- 1 szklanka bulionu warzywnego, ja użyłam rosołu, bo akurat gotowałam w garnku obok 😊
- 6 sztuk ziela angielskiego utłuczonego
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 listek laurowy
- 1,5 kg mięsa wołowego
- 2 łyżki stołowe rozmarynu
- sól, pieprz – do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 800 ml piwa karmelowego (2 butelki)
- 3 sztuki marchewki (300 g)
- 2 łyżki stołowe musztardy miodowej
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać bulion, dołożyć utłuczone ziele, pieprz i listek. Zagotować.
- Mięso wołowe pozbawić wszystkich błon. Pociąć w plastry grubości 1 centymetra. Plastry pokroić w paski.
- Na rozgrzaną patelnię układać ażurowo kawałki mięsa (nie solić). Po podsmażeniu z jednej strony przełożyć na drugą. Mięso zdejmować do garnka z bulionem i smażyć kolejne porcje.
- Gdy już całość mięsa zrumienionego znajdzie się w garnku dodać rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i podlać piwem.
- Patelnię odparzyć wrzątkiem, a powstały płyn przelać do garnka z mięsem.
- Gulasz dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach.
- Do mięsa dodać marchewkę i musztardę. Dusić do miękkości mięsa.
- Podawać z kaszą typu pęczak, albo pieczywem.
- Dla mnie gulasz wołowy najsmaczniejszy z dodatkiem pieczonej dyni Hokkaido.