Gulasz wołowy z piwem

Wspaniały gulasz wołowy z piwem. Mięso delikatnie obsmażone, a następnie duszone w bulionie warzywnym z ziarnem tłuczonego ziela angielskiego, pieprzu czarnego, listkiem laurowym i rozmarynem. Po godzinie podlane piwem karmelowym. Sos zagęszczony tartą marchwią i kilkoma łyżeczkami musztardy miodowej. Gulasz podany z kaszą gryczaną białą niepaloną, żeby nie zdominować smaku mięsa. Przystawka – moja ukochana wyhodowana własną ręką – dynia Hokkaido. Pieczona oczywiście 😊

Gulasz wołowy z piwem

(porcja dla 8 osób)

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego, ja użyłam rosołu, bo akurat gotowałam w garnku obok 😊
  • 6 sztuk ziela angielskiego utłuczonego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 listek laurowy
  • 1,5 kg mięsa wołowego
  • 2 łyżki stołowe rozmarynu
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 800 ml piwa karmelowego (2 butelki)
  • 3 sztuki marchewki (300 g)
  • 2 łyżki stołowe musztardy miodowej

 

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać bulion, dołożyć utłuczone ziele, pieprz i listek. Zagotować.
  2. Mięso wołowe pozbawić wszystkich błon. Pociąć w plastry grubości 1 centymetra. Plastry pokroić w paski.
  3. Na rozgrzaną patelnię układać ażurowo kawałki mięsa (nie solić). Po podsmażeniu z jednej strony przełożyć na drugą. Mięso zdejmować do garnka z bulionem i smażyć kolejne porcje.
  4. Gdy już całość mięsa zrumienionego znajdzie się w garnku dodać rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i podlać piwem.
  5. Patelnię odparzyć wrzątkiem, a powstały płyn przelać do garnka z mięsem.
  6. Gulasz dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
  7. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach.
  8. Do mięsa dodać marchewkę i musztardę. Dusić do miękkości mięsa.
  9. Podawać z kaszą typu pęczak, albo pieczywem.
  10. Dla mnie gulasz wołowy najsmaczniejszy z dodatkiem pieczonej dyni Hokkaido.

 

 

 

Dodaj komentarz